3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:02
No menu items!

PREZIDENȚIALE în Ucraina: Arseni Iațeniuk a stat la coadă 20 de minute ca să voteze

spot_img

La Kiev alegătorii se înghesuie să voteze, iar la Donețk locuitorii au ieșit în stradă să protesteze

Arseni-Iaţeniuk

Primul ministru Arseni Iațeniuk a votat la Kiev, în cadrul alegerilor prezidențiale anticipate, care au loc duminică în Ucraina, pe fondul insurecției proruse în sud-estul țării, care amenință cu divizarea țării, relatează agenția de presă ucraineană UNN, citată de RIA Novosti.

Iațeniuk a votat la biroul nr. 800594 din circumscripția nr.219 din capitala ucraineană. El a venit împreună cu soția sa în jurul orei 10:00 și a stat la coadă aproximativ 20 de minute înainte de a primi buletinul de vot.

Dacă la Kiev alegătorii ucraineni se îmbulzesc la secțiile de votare, în Donețkul separatist, locuitorii au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva desfășurării alegerilor prezidențiale.

Potrivit RIA Novosti, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat duminică, înainte de orele prânzului, în piața centrală din orașul Donețk, centrul administrativ al regiunii omonime, agitând steaguri ale Rusiei, ale autoproclamatei “Republici Populare Donețk” și ale forțelor de autoapărare.

Circa 20% din birourile de votare și-au deschis ușile duminică în regiunea Donețk, unde până la orele amiezii au votat circa 25.500 de alegători, potrivit site-ului provizoriu al administrației de stat regionale din Donețk, citat de RIA Novosti.

În localități ca Donețk, Gorlovka, Slaviansk, Kramatorsk, Konstantinovka și Drujkovka, alegerile în genere nu se desfășoară, birourile de votare și comisiile electorale de circumscripții sunt închise. O serie de secții de votare și-au deschis ușile, dar nu se poate vota, deoarece nu au fost aduse buletine.

În același timp, agenția rusă de presă informează că “forțele de autoapărare” din Donbas au ocupat duminică hotelul Victoria din centrul Donețkului, unde sunt cazați jurnaliști străini și observatori internaționali.

 C.A.