23.5 C
București
luni, 26 septembrie 2022 - 19:44
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. Mii de români au format cozi uriașe pentru a vota în străinătate. Se cere prelungirea programului la secții / GALERIE FOTO

spot_img

La secțiile de votare organizate în Moldova și Nepal, dar și în cele mai importante state vest-europene – Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Spania, Luxemburg și Olanda – românii s-au așezat la cozi încă înainte de deschiderea urnelor

Munchen_votare_2014_SZ

  • UPDATE

Românii din străinătate cer prelungirea programului de vot în secţiile din afara ţării

Federaţia asociaţiilor de români din Europa solicită BEC să prelungească programul secţiilor de vot din străinătate, în urma faptului că mulţi cetăţeni nu vor putea vota până la ora 21.00, când se închid urnele, în timp ce Partidul Europenilor din Marea Britanie cere oamenilor să rămână la secţii.

Potrivit unui comunicat de presă remisă duminică seara, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE), solicită „Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot, atât cât este necesar, în secţiile de votare din diaspora acolo unde cozile sunt foarte mari în aşa fel încât toţi cei care doresc să îşi exercite dreptul de a vota să o poată face”.

FADERE precizează că, în pofida faptului că a cerut Ministerului de Externe dublarea numărului secţiilor de vot în diaspora, acesta „nu a ţinut cont” de solicitare, astfel că „în toate secţiile de votare din străinătate s-au format cozi foarte mari de 2-4 ore de stat şi mulţi români au renunţat să mai voteze”.

La rândul său, Partidul Europenilor din Marea Britanie le cere tuturor românilor din diaspora „să rămână la secţiile de votare şi să vină în continuare, deşi perioada de aşteptare este de 3-4 ore”.

La numeroase secţii de vot din străinătate s-au format cozi uriaşe, românii exprimându-şi nemulţumirea că trebuie să aştepte mai multe ore pentru a putea vota.

Mii de români au format cozi interminabile pentru a vota, duminică, la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale la secțiile de votare organizate în cele mai importante state vest-europene (Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Spania, Luxemburg și Olanda), dar și în Moldova și Nepal.

Multe imagini au fost postate pe Facebook, însoțite de de comentarii de genul  – „Mă bucur, pentru că cei din diaspora au înțeles importanţa votului„.

O româncă stabilită în Munchen, aflată la coada de alegători formată în fața Consulatui României, a explicat pentru Sursa Zilei că sunt cozi de sute de metri la toate cele trei secții de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în oraș. „Sunt trei secții de votare în locații diferite din Munchen. Stau la coadă la consulat să votez noul președinte al României. Aici sunt aproximativ 500 de români care stau la coadă. Peste 50% dintre aceștia sunt tineri. Generația imprevizibilă a ieșit la vot în Germania”, a precizat românca stabilită în Munchen.

Primii români care au votat pe glob au fost cei din Auckland, Noua Zeelandă.  Secţiile de votare s-au deschis acolo, sâmbătă seară, la ora 20.00, având în vedere diferenţa de fus orar.