3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 2:33
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. MAI – 32 de sesizări privind încălcarea legii electorale, înregistrate până la ora 14.00

spot_img

Polițiștii au aplicat amenzi în valoare de 2.000 de lei până duminică la prânz

Oprea-mai 2

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a prezentat, duminică, la ora 14.00, un nou “bilanț” al modului în care se derulează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale: 32 de sesizări privind încălcarea legislației electorale au fost înregistrate la nivel național, majoritatea în mediul rural. În plus, până duminică la prânz, polițiștii au constatat cinci fapte contravenționale, fiind aplicate amenzi totalizând 2.000 de lei.

Doamnelor și domnilor, vă informez că, în contextul procesului electoral, până la acest moment, nu au fost semnalate evenimente deosebite de natură a afecta ordinea și siguranța publică.

Au fost înregistrate 32 de sesizări privind posibile încălcări ale legislației electorale sau ale altor acte normative. Fiecare sesizare a fost verificată cu maximă responsabilitate pentru a se stabili cu certitudine dacă este vorba de infracțiuni sau de contravenții. Ca urmare a verificărilor efectuate până la această oră, 9 semnalări nu s-au  confirmat. Dintre evenimentele sesizate, cele mai multe au fost în mediul rural.

5 fapte contravenționale au fost constatate în urma verificărilor și au fost aplicate amenzi în valoare de 2.000 lei.

Permiteți-mi să detaliez acum câteva sesizări înregistrate până la această oră.

Referitor la situația de la o secție de votare din jud. Caraș-Severin, unde președintele unei secții de votare a sesizat lipsa a 400 de buletine de vot, vă pot spune că se fac verificări și a fost întocmit un dosar penal pentru neglijență în serviciu. Sesizarea a fost făcută și la Poliție și la Biroul Electoral Județean. S-au cerut clarificări de la președintele biroului electoral al secției de votare și de la locțiitorul acestuia. Menționez că nu s-a impus aducerea acestora la poliție. Având în vedere că la fiecare secție de votare s-au alocat, conform legii, un număr de buletine de vot cu 10 % mai mare decât numărul de alegători, lipsa celor 400 de buletine nu împiedică desfășurarea procesului electoral. De altfel, secția de vot nu a fost închisă, iar procesul de votare se desfășoară în continuare fără probleme. Subliniez că pe timpul nopții, paza secției de votare a fost asigurată de efective de jandarmi, secția fiind predată, în această dimineață, pe bază de proces-verbal, președintelui secției de votare, cu sigiliile intacte și fără a fi constatate urme de efracție.

O altă situație s-a înregistrat în jud. Dâmbovița, unde o femeie a sesizat că mai multe persoane oferă bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat. În același județ, a fost înregistrată o sesizare cu privire la faptul că primarul unei localități oferă alegătorilor produse alimentare. Ambele situații sunt verificate de către poliție.

Primarului unei localități din jud. Botoșani i s-a întocmit dosar penal pentru lovire întrucât ar fi agresat un reprezentant al unui partid politic care se afla în afara secției de votare și îndemna cetățenii să meargă la vot.

În jud. Teleorman, locțiitorul președintelui biroului electoral al unei secții de votare a sesizat că a fost agresat de un membru al comisiei de votare.  Echipa operativă s-a deplasat la fata locului stabilind că aspectele semnalate nu se confirmă și că de fapt între cei doi a avut loc o discuție contradictorie care a fost aplanată.

În localitatea Topoloveni din jud. Argeș, se fac verificări după ce un membru al secției de votare a înmânat unui alegător două buletine de vot. Tot în judeţul Argeş, în localitatea Recea, la secţia 440, s-a constatat lipsa uneia dintre ştampilele cu menţiunea VOTAT. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

În același județ, reprezentantul unui ONG a semnalat faptul că un cetățean a transportat mai multe persoane la secția de votare. La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție care a constatat că cetățeanul respectiv l-a adus la secție doar pe socrul său.

În judeţul Ilfov, un minor s-a prezentat la secţia de votare şi a votat, deși nu a avea acest drept. Pe numele minorului s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot. Minorul avea 17 ani și 10 luni.

Doamnelor și domnilor, vă asigurăm că angajații Ministerului Afacerilor Interne vor verifica în continuare toate aspectele care le sunt semnalate cu privire la derularea procesului electoral, iar de fiecare dată când vor fi constatate încălcări ale legislației electorale vor fi luate măsurile legale care se impun.

Monica Dajbog
purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne