2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 14:49
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. MAI – 26 de posibile infracțiuni, verificate de polițiști

spot_img

Polițiștii au aplicat până duminică seara amenzi totalizând 19.750 lei

vot

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a prezentat, duminică, la ora 19.00, un nou “bilanț” al modului în care se derulează primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale: 26 de posibile infracțiuni, 52 de fapte contravenționale și amenzi aplicate de polițiști, în valoare totală de 19.750 de lei.

Așa cum știți, din ordinul viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, astăzi Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 58.000 de angajați pentru asigurarea ordinii publice, prevenirea comiterii de infracțiuni și pentru paza secțiilor de votare.

Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, pe parcursul acestei zile, nu au fost înregistrate incidente grave sau care să afecteze procesul de votare.

Până la acest moment, au fost înregistrate 176 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenția operativă  la toate incidentele care au fost semnalate, verificarea sesizărilor primite urmând a continua și în orele următoare. În urma verificărilor, până la acest moment, 71 dintre semnalări nu s-au confirmat.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au tratat cu maximă seriozitate și fermitate orice încălcare a legii. Au fost constatate 52 de contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de 19.750 lei. Totodată au fost aplicate 5 avertismente scrise. Cele mai multe măsuri sancționatorii au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 370 din 2004 privind alegerea Președintelui României.

În ceea ce privește semnalările privind posibile fapte penale, precizez că sunt înregistrate 26 astfel de situații, pentru care sunt cercetate 25 de persoane. Nicio persoană nu a fost reținută sau arestată.

Referitor la situația creată în unele secții de votare din București, unde președinții secțiilor au solicitat mai multe formulare de declarații pe proprie răspundere, menționăm că în această după-amiază s-a procedat la transmiterea către secțiile de votare respective a unui număr suplimentar de astfel de formulare. Așa cum am precizat și în declarația anterioară, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare trebuie să solicite suplimentarea numărului de formulare, în timp util, pe măsură ce se constată epuizarea acestora.

Revenind la activitățile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne în contextul procesului electoral, vă reamintesc că misiunea efectivelor Ministerului nu se va termina la ora 21.00, ora oficială de încheiere a procesului de votare. Colegii mei vor rămâne în dispozitiv pentru a asigura paza buletinelor de vot, a proceselor-verbale și a celorlalte materiale folosite în secțiile de votare pe timpul transportului lor către birourile electorale județene.

Monica Dajbogpurtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Interne