3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 22:05
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. Incidente la urne

spot_img

Mai multe incidente au fost înregistrate în secții de votare din țară și din Capitală, încă de la primele ore ale zilei

votare

Secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis, duminică, la ora 07.00. Potrivit MAI, toate secţiile au fost deschise la timp. Nu însă fără incidente, chiar de la primele ore ale dimineţii.
UPDATE. 14.15  – CONSTANȚA: Poliția nu confirmă fraudele reclamate
Mai multe incidente cu potenţial de fraude au fost anchetate, în ultimele ore, de Inspectoratul de Poliţie al Județului Constanţa. Filiala din Constanța a unui partid politic a sesizat Biroul Electoral Județean Constanța și Serviciul Poliției Rutiere Constanța asupra unui presupus caz flagrant de turism electoral, neconfirmat însă de anchetă. Potrivit sesizării, în jurul orei 12.00, pe listele suplimentare din secțiile de votare 483 și 484, din incinta Grădiniței “Piticot”, au votat 46 de persoane din județul Botoșani.

O altă ilegalitate a fost reclamată de către o persoană care susţinea că în curtea Centrului Şcolar “Albatros” din municipiul Constanţa, unde sunt organizate patru secţii de votare, au fost găsiţi mai mulţi fluturaşi cu însemnele electorale ale unui candidat. “S-a organizat o echipă de cercetare, care, în urma verificărilor, a identificat în curtea Centrului Şcolar Albatros, la o distanţă de 20 de metri de calea de acces pe spaţiul verde, un singur fluturaş”, au declarat reprezentanţii IPJ Constanţa pentru ziuaconstanta.ro

Cu o zi înainte de alegeri, şi  un consilier local din Băneasa a sesizat Poliţia că factorul poştal din localitate a distribuit pliante electorale în cuprinsul cărora erau stipulate îndemnuri împotriva unuia dintre candidaţii la preşedinţie. “Poştaşul a recunoscut că a distribuit 20 de astfel de pliante, dar că nu este membru al vreunei formaţiuni politice şi că pliantele au fost primite de la Agenţia 3 Medgidia, de care aparţine, cu precizarea de a le distribui  diferitelor persoane cu prilejul distribuirii pensiilor”, susţin poliţiştii. Cazul a fost clasat pe motiv că nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni sau contravenţii.

UPDATE. 13.00  – Reclamaţie ACL pentru bolnavii psihic scoşi la vot în Gătaia

O potenţială fraudă a fost reclamată, duminică, în jurul prânzului, de reprezentantul ACL din Secția de votare nr. 279 din localitatea Gătaia. Acesta s-a declarat îngrijorat de numărul însemnat de pacienţi de la spitalul de boli psihice din localitate, care au dorit să voteze, relatează Ziua de Vest.Alianţa Creştin Liberală (ACL) a făcut un denunţ penal susţinând că pacienţii au fost aduşi la secţie în mod organizat, cu un microbuz argintiu cu nr. de înmatriculare TM-53-GUD.

“Mai arătăm că anterior apariţiei acestor persoane în secţie, reprezentantul PSD din cadrul secției de votare nr. 279 a efectuat o discuție telefonică cu o persoană necunoscută, relatându-i că poate „trimite oamenii de la spital”. Această împrejurare poate fi potenţial extrem de gravă, câtă vreme este cunoscut că în instituţia respectivă sunt internate persoane cu afecţiuni psihice, puse sub interdicţie, care nu mai au dreptul de a alege. Totodată, ne-a fost semnalată împrejurarea că persoanele în discuţie nu sunt arondate la secţia respectivă de vot”, au scris reprezentanţii ACL în denunţul făcut la poliţie.

UPDATE. 12.22BRAŞOV: Bărbat în scaun cu rotile, lăsat la uşa secţiei de vot

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Braşov, imobilizat în scaunul cu rotile, a stat 10 minute în faţa secţiei de votare, după ce personalul de la intrarea în unitatea unde se desfaşoară votul i-a spus ca aceasta nu are rampă pentru persoanele cu dizabilitati, relatează Digi24.

Bărbatul a fost ajutat de jurnalişti să intre în clădire, după ce niciunul dintre membri secţiei de votare nu a reacţionat. De menţionat că unitatea dispunea de rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, însă portarul, căruia alegătorul îi ceruse ajutorul, nu ştia de existenţa ei.

Potrivit postului de televiziune, preşedintele secţiei de votare a susţinut ulterior că situaţia putea fi evitată dacă bărbatul ar fi depus cu o zi înainte cerere pentru urna mobilă.

UPDATE. 11.10 – BEC: Urnele mobile în spitale, doar la solicitarea pacienţilor

Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, duminică înainte de prânz, că nu vor fi trimise urne speciale de vot pentru bolnavii din spitale dacă solicitările sunt făcute de cadrele medicale.

Cererile pentru urna specială sunt formulate personal de alegători. Președintii secțiilor de votare au obligația legală de a aproba doar acele cereri ce sunt formulate conform prevederilor stipulate în Legea 370/2004.

Cererile pentru urna specială formulate de personalul medical sau de către conducerea instituțiilor  în care se află internați alegători, în numele acestora, nu respectă prevederile legale.

Biroul Electoral Central
comunicat de presă

UPDATE. 11.00 – Târgu Jiu: Jurnaliştii, evacuaţi din secţia în care a votat Dan Dianconescu

Preşedintele secţiei de votare din Şcoala nr 7 din Târgu Jiu a considerat că activitatea secţiei de votare are de suferit din cauza celor peste 20 de ziarişti care au asaltat sala în care vota Dan Diaconescu. Solicitarea de evacuare a fost făcută de o poliţistă care supraveghea secţia de votare.

UPDATE. 11.00 – București: Scandal pentru vot fără buletin

O femeie s-a enervat pentru că membrii comisiei nu au lăsat-o să voteze cu paşaportul, într-o secţie de votare din Capitală. Furioasă, ea a spus că nu vrea să îşi facă buletin, de teamă că îi vor fi folosite datele personale fără acordul său.

UPDATE. 10.11 – Suceava: Membru al unei sectii de votare, preluat de ambulanţă după ce i s-a făcut rău

O secţie de votare din judeţul Suceava, comuna Fântânele, funcţionează cu un membru mai puţin după ce acesta a avut o criză de epilepsie şi a fost preluat de o ambulanţă.

UPDATE. 08.04  – Vaslui: BEJ a greşit buletinele de vot

În textul proceselor-verbale de “învestire şi completare” a birourilor electorale a apărut formularea “alegeri pentru Parlamentul European”, în loc de “alegeri pentru Preşedintele României”. Menţiunea se regăseşte în toate documentele trimise celor 516 secţii de votare din Vaslui.  Eroarea din documentele oficiale a fost observată în 30 octombrie de către BEJ Vaslui, care a luat o hotărâre de “îndreptare eroare materială”, publicată şi pe site-ul Prefecturii Vaslui.

“Se dispune îndreptarea erorii materiale în procesele-verbale de învestire şi completare a birourilor electorale ale secţiilor de votare, în sensul că în loc de <<alegeri pentru Parlamentul European>> se va scrie şi se va avea în vedere <<alegeri pentru Preşedintele României>>, se arată în hotărârea BEJ. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Vaslui susţine că această eroare este “o simplă greşeală” şi a apărut din cauza volumului foarte mare de muncă.

UPDATE. 08.00  – Vrancea – Buletine de vot gata ştampilate

Buletine de vot pentru alegerile prezidențiale, gata ștampilate, au fost distribuite de echipele de campanie în tot județul Vrancea, atât în cutiile poștale ale cetățenilor, cât și din ușă în ușă, fiind înmânate direct cetățenilor.

Româniacurata.ro scrie că alegătorii au primit hârtii A3, care imită buletinul de vo, cu menţiunea VOTAT în căsuța candiatului Alianței Electorale PSD – UNPR – PC. Buletinele de vot au fost distribuit inclusiv după deschiderea urnelor.

UPDATE. 07:00  – Gorj: Preşedinte de secţie a pierdut ştampila

Președintele unei secții de votare din județul Gorj (din comuna Bumbești-Pițic) a pierdut ștampila de control a secției pe care o conduce şi este cercetat penal pentru neglijență în serviciu.

UPDATE. 04:00 – Bistriţa-Năsăud: Secţie de votă, lăsată fără curent de un şofer

O secţie de votare din satul Mocod, județul Bistrița-Năsăud a rămas fără curent electric. O maşină a intrat într-un stâlp de electricitate şi l-a rupt înainte de începerea scrutinului, astfel că secţia de votare a fost deschisă la ora stabilită, cu ajutorul unui generator.