1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 8:23
No menu items!

PREZIDENȚIALE 2014. Cum s-ar putea pierde alegerile în turul 2

spot_img

Calcule matematice și politice arată cum ar putea ieși din cursă unul dintre cei doi candidați

Ponta_Iohannis 

Indiferent de scorul obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale, unul dintre cei doi contracandidați – Victor Ponta și Klaus Iohannis – va pierde bătălia finală în anumite condiții.

Vulnerabilitățile lui Victor Ponta

În ciuda alianțelor pregătite pentru cel de-al doilea tur de scrutin la prezidențiale și indiferent de susținerea pe care i-o oferă contracandidați precum Călin Popescu  – Tăriceanu, Teodor Meleșcanu, Dan Diaconescu sau Kelemen Hunor, aceștia nu-i pot garanta lui Victor Ponta toate procentele pe care ei le-au obținut de la propriul electorat în primul tur. Strict matematic, UDMR – care se bucură de un electorat extrem de disciplinat – poate face diferența în favoarea unuia dintre candidați atât în Harghita și Covasna (unde Kelemen Hunor a câștigat detașat), cât și în alte județe din Ardeal, cu o minoritate maghiară consistentă.

Ținând cont de aceste calcule, dar și de cifrele din primul tur, dacă UDMR decide, totuși, să-l susțină pe Klaus Iohannis în turul II, electoratul lui Kelemen Hunor ar putea întoarce serios scorul în favoarea acestuia, astfel încât Ponta ar putea pierde vestul, nordul și centrul țării. Dacă lui Hunor i se alătură Monica Macovei și Elena Udrea, în susținerea lui Iohannis, șansele lui Victor Ponta scad dramatic.

Alte voturi importante ar putea fi pierdute de Victor Ponta în cele mai mari sectoare ale Capitalei – 1 și 6, administrate de primari ACL -, dar și în județul Ilfov.

În plus, după modelul alegerilor din 2004, Ponta ar putea pierde alegerile dacă electoratul de dreapta și indecișii, care însumează câteva milioane de alegători (aproape 50% din românii cu drept de vot) și care, de regulă, nu participă la niciun tur de scrutin, s-ar mobiliza la urne și ar vota în favoarea lui Klaus Iohannis. Iar, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central pentru primul tur al alegerilor, Iohannis îl poate detrona pe Ponta și în Diaspora.

Vulnerabilitățile lui Klaus Iohannis

Cu PNL și PDL în spate, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a reușit să câștige detașat, în primul tur de scrutin la prezidențiale, doar în opt județe din Ardeal și Banat (Timiș, Arad, Cluj, Bistrița Năsăud, Mureș, Alba, Sibiu și Brașov). În alte patru județe din aceleași regiuni (Bihor, Satu Mare, Maramureș și Sălaj), Iohannis a câștigat la scor strâns, chiar cu o diferență de doar câteva zeci de sutimi, în fața lui Ponta.

Singura șansă a lui Iohannis o reprezintă alianțele pe care ACL ar reuși să le încheie cu UDMR, PMP și Monica Macovei. Cu toate acestea, Kelemen Hunor a anunțat deja că UDMR l-ar putea susține pe Victor Ponta, iar Macovei și Udrea au adunat împreună, în primul tur, mai puțin de 10% din voturile alegătorilor prezenți la urne. Prin urmare, strict matematic, un procent insuficient pentru ca Iohannis să câștige în fața lui Ponta, fără mobilizarea la urne a nehotărâților. În plus, nu este sigur că, în turul 2, vor veni la urne toți cei care au dat voturile Elenei Udrea sau Monicăi Macovei.