14.6 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 13:18

PREZIDENŢIALE în Ucraina: Alegătorii se prezintă masiv la vot

spot_img

 Peste 36 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne în Ucraina pentru a-și alege președintele

 ucraina - alegeri prezidentiale

 Ucrainenii sunt chemaţi la urne duminică pentru desemnarea preşedintelui ţării, un scrutin care se desfăşoară în contextul conflictului separatist din est, unde votul ar putea fi afectat.

Peste 36 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne. Secţiile de votare s-au deschis la ora 8.00 şi se vor închide la ora 20.00. Primele rezultate oficiale sunt anunţate la ora 24.00.

Ucrainenii se prezintă în masă la urne duminică pentru a-și alege un nou președinte, care va avea dificila sarcină de a pune capăt insurecției separatiste proruse în est și care va trebui să normalizeze relațiile cu Rusia, relatează France Presse.

În estul separatist însă, unde insurgenții au avertizat că vor face totul pentru a împiedica derularea scrutinului, sunt puține semne că există birouri de vot deschise. Potrivit administrației regiunii Donețk, mai puțin de 18% din birourile de vot au putut fi deschise. În regiunea separatistă vecină Lugansk, Comisia electorală centrală indicase sâmbătă seara că doar 17% dintre alegători vor putea vota.

În capitala Kiev, care din noiembrie până în februarie a fost teatrul mișcării de contestare, pe Maidan, aflată la originea crizei politice, alegătorii așteaptă cu răbdare la cozi lungi pentru a vota și a-și alege noul președinte, precum și noul lor primar.

În opoziție cu Kievul, străzile sunt goale în Donețkul rebel și birourile de votare utilizate de obicei pentru scrutinuri au rămas cu ușile închise.

Potrivit agenției de presă ucrainene Unian, la Lugansk, alegerile se desfășoară în numai două din cele 12 circumscripții. La Mariupol, oraș-port pe coasta Mării Azov, 13 birouri au rămas închise duminică. În general, după cum relatează media ucrainene, în orașele Donețk și Gorlovka nu s-a deschis duminică niciun birou de votare.

“Există premise să ne așteptăm că în regiunile Donețk și Lugansk alegerile nu se vor desfășura conform regulilor”, a declarat telefonic pentru postul de radio Yle (Finlanda) șeful misiunii OSCE în Ucraina, finlandezul Ilkka Kanerva, care nu a dorit să precizeze locul în care se află, din rațiuni de securitate.

“Situația aici s-a schimbat atât de mult că, din motive de securitate, nu vă pot spune (acest lucru). Din păcate, seara trecută și în cursul nopții (de sâmbătă spre duminică), situația s-a schimbat în rău”, a afirmat el, afirmând că persoane înarmate au ocupat multe secții de votare.

Favoritul scrutinului prezidenţial este omul de afaceri prooccidental Petro Poroşenko, creditat cu 44% din intenţiile de vot.

C.A.