22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 14:58

Prețurile la materialele de construcții au explodat. Ludovic Orban, discuții cu ministrul Dezvoltării

spot_img

Președintele Camerei Deputaților a avut discuții cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pe tema creșterii accelerate a prețurilor la materialele de construcții, problemă care afectează proiectele de investiții.

Ludovic Orban a declarat, joi, că din cauza faptului că prețul materialelor de construcții a crescut chiar și cu 100%, constructorii nu vor putea să își finalizeze lucrările.

“Asistăm la o creștere fără precedent a prețurilor materialelor de construcții. Pe sistemul actual de adiționare a contractelor, pe baza unui indice care este stabilit de INS, nu se cuprinde care este realitatea. Trebuie găsită o altă soluție pentru a permite actele adiționale pentru noile valori, în condițiile în care avem creșteri pe beton, pe cupru, pe foarte multe materiale. Trebuie să se țină cont în actele adiționale de creșterea reală a prețurilor.

De altfel, constructorii nu vor mai avea capacitatea să finalizeze lucrările. La ora actuală mai lucrează constructorii care și-au făcut aprovizionarea din timp și au reușit să achiziționeze materiale de construcție înainte de creșterea prețurilor. Este o chestiune care ține de piața internațională. Sunt mai mulți factori. Cert este că ăsta este prețul. La cupru, spre exemplu, prețul este stabilit pe bursă. “, a declarat Ludovic Orban în cadrul unei conferințe de presă.

Orban a subliniat că în discuția cu ministrul Dezvoltării, s-a stabilit accelerarea finalizării proiectelor de investiții aflate în curs, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, pentru a putea fi început și PNDL 3.

E. Stan