14.1 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 14:18

Prețul unei convorbiri telefonice din UE în roaming ar putea fi plafonat

spot_img

Instituțiile europene au ajuns, miercuri, la un acord preliminar pentru plafonarea prețului convorbirilor telefonice dintr-o țară a UE în alta, anunță AFP.

Acest acord politic vine la un an după desființarea taxelor de “roaming”, costul suplimentar plătit de un utilizator atunci când dă un telefon, trimite un SMS sau folosește internetul dintr-o altă țară a UE decât cea în care și-a făcut abonamentul.

Începând cu 15 mai 2019, costul unui apel în altă țară a UE va fi plafonat la 19 cenți pe minut iar trimiterea unui SMS la 6 cenți, potrivit acestui acord încheiat în noaptea de marți spre miercuri după 12 ore de discuții între negociatorii Parlamentului European și cei ai celor 28 de țări din UE, la Bruxelles.

“Am ajuns la un acord privind faptul că operatorii nu pot factura costuri excesive atunci când sună sau trimit un SMS din țara lor de origine spre un alt stat membru al UE de la un telefon mobil sau fix”, a declarat spaniolul Pilar del Castillo, unul dintre negociatorii Parlamentului.

Operatorii europeni au criticat acest acord, pe care l-au calificat o “perdea de fum politic” și care ar ascunde eșecul UE de a ajunge la un acord asupra unor măsuri mult mai importante care ar facilita investiții indispensabile pentru 5G și alte inovații de înaltă tehnologie. Acest acord preliminar are nevoie în continuare de aprobarea definitivă a celor 28 de state membre și a Parlamentului European.

Alex Militaru