1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 11:46
No menu items!

Prețul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani

spot_img

Preţul petrolului a depăşit, joi, 86 de dolari pe baril și a ajuns, astfel, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse şi al crizei globale de energie, transmite Reuters. Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut la 86,10 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, iar la prânz a scăzut cu 1,04 dolari, până la 84,78 dolari.

La bursa New York Mercantile Exchange, Nymex, cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ a scăzut cu 0,47 dolari, sau 0,6%, ajungând la valoarea de 82,95 dolari.

Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu este 60%, pe fondul reducerii producţiei de către grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) şi al deficitului de cărbune şi gaze.

Analiştii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotaţia barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021 la 90 de dolari, de la 80 de dolari, în urma redresării mai rapide a cererii după ce varianta Delta şi uraganul Ida au dus la reducerea producţiei şi probleme în aprovizionare.

“Deşi de mult timp estimăm o creştere a preţurilor petrolului, actualul deficit de furnizare global este mai accentuat decât ne-am aşteptat, redresarea cererii pe plan mondial în urma impactului Delta fiind chiar mai rapidă decât previziunea noastră, în timp ce previziunile privind furnizarea globală sunt sub estimări”, se arată în raportul Goldman.