26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 20:26
No menu items!

Prețul gazului a crescut, după ce rușii au anunțat că reduc livrările. Urcă și prețul petrolului

spot_img

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au crescut marţi, până aproape de recordul absolut atins în luna martie, după ce grupul rus Gazprom a anunţat o nouă reducere a livrărilor prin gazoductul Nord Stream, informează AFP, potrivit Agerpres.

În jurul orei 09:15 GMT, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au ajuns la 192 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), revenind la nivelul la care erau în luna martie, după debutul invaziei ruseşti în Ucraina, şi antrenând şi cotaţiile la petrol.

Barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna septembrie s-a apreciat cu 1,45%, până la 106,67 dolari. Barilul de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie s-a apreciat cu 1,73% până la 98,37 dolari.

Grupul rus Gazprom a anunţat luni seara că, din cauza necesităţii efectuării unor lucrări de mentenanţă la o turbină, începând de miercuri livrările de gaze ruseşti spre Europa via gazoductul Nord Stream vor fi reduse la 33 de milioane de meri cubi pe zi, adică la aproximativ 20% din capacitatea conductei.

Această nouă reducere a livrărilor de gaze ruseşti vine într-un moment în care ţările europene se străduiesc să îşi refacă rezervele înainte de venirea iernii.

„Stocurile europene sunt departe de nivelul cerut de 90% şi există din ce în ce mai multe îngrijorări că Rusia utilizează gazele naturale ca o armă pentru a obţine concesii din partea Occidentului”, susţine Tamas Varga, analist la PVM Energy.

Este o „dovadă suplimentară că Europa trebuie să îşi reducă cât mai repede posibil dependenţa de Rusia”, a apreciat la rândul său ministrul ceh al Energiei, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

                                                                                                                   Adina Silav