21 C
București
marți, 15 iunie 2021 - 18:03

Preț de pandemie. Factura uriașă pentru un sucevean bolnav de COVID-19. Cât a plătit pentru 18 zile de spitalizare, la stat

spot_img

Un sucevean bolnav de COVID-19 s-a trezit că are de plătit o sumă uriașă pentru 18 zile de spitalizare. Și asta pentru că și-a pierdut cardul de sănătate, iar Spitalul Gura Humorului i-a emis o factură de peste 23.000 de lei.

Suceveanul, infectat cu COVID-19, a fost taxat cu aproximativ 250 de euro pentru fiecare zi pe care a petrecut-o pe patul de spital. Astfel, factura care a fost emisă de Spitalul Orășenesc Gura Humorului a ajuns la 23.066 de lei, din care 22.014 de lei reprezintă doar cheltuielile de spitalizare, potrivit Monitorului de Suceava. La acestea s-au adăugat 156,96 de lei pentru mâncare (ceea ce înseamnă o alocație de hrană de 8,72 de lei/zi), 741,53 de lei medicamentele,  99,05 de  lei analizele medicale și 54,46 de lei pentru materiale sanitare.

Suceveanul a ajuns în această situație pentru că și-a pierdut cardul de sănătate.

Potrivit sursei citate, Cornel Vieru, managerul Spitalului Orășenesc Gura Humorului, a confirmat factura uriașă, însă a precizat că sumele pentru cazarea pacientului sunt justificate.

”Din aceste costuri trebuie acoperite salariile personalului medical, sporul Covid de 85%, mentenanța aparatelor, cheltuielile de funcționare a spitalului, dar și materialele de protecție pentru angajați. Dotarea unui asistent cu echipament de protecție costă spitalul 80 de lei/zi. Într-adevăr, sunt costuri foarte mari, dar acestea se explică și prin faptul că în perioada de pandemie am avut 30-40 de pacienți față de capacitatea spitalului care este de 113 paturi, astfel încât costurile au crescut pentru fiecare pacient”, a explicat Cornel Vieru.

Managerul Spitalului Orășenesc Gura Humorului a subliniat că înainte de pandemie o zi de spitalizare costa de 3-4 ori mai puțin, adică undeva la 300-400 de lei/zi.

Începând din 2 iunie, unitatea medicală din Gura Humorului are 61 de paturi non-COVID, dar și 12 paturi pentru pacienți COVID, 4 în saloane tampon și 8 în saloanele cu persoanele confirmate cu această boală. În felul acesta, managerului Cornel Vieru spune că ar trebui să scadă și cheltuielile pentru cazarea pacienților în spitalul pe care îl conduce.

SURSA FOTO: Monitorului de Suceava