9.2 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 10:44

Președinții penali ai României

spot_img
  • Andi Topală

andi-topala_editorial_micSingurul lucru care îmi dă fiori, în ultimul timp, de doi ani, ca să fiu mai precis, este teama celor mai mulți de a spune lucrurilor pe nume, în mod insistent, în privința problemei juridice a președintelui Klaus Iohannis. Atât de insistent încât înțeleg și tinerii frumoși și liberi și acceptă că România nu este a lucrului bine făcut, ci că trăiesc o vreme la fel de nefastă precum cei 10 ani ai regimului Băsescu, doar că, deocamdată, la o scară mai mică.

Mă refer aici nu doar la oamenii politici, care se complac într-un marasm perpetuu, din cauza unei probleme acute a coloanei vertebrale, ci chiar la colegii mei, jurnaliști, care nu au tăria de caracter să pună punctul pe I. Și îmi aduc aminte, cu imens regret, despre discuția cu un om de televiziune, căruia îi reiteram problema președintelui Iohannis referitoare la acuzația de fals în acte în privința uneia dintre casele de la Sibiu. Acuzație care transpare, negru pe alb, din decizia definitivă a unei instanțe de judecată. Cu regret îmi amintesc despre răspunsul jurnalistului: „Hai, mă, ce, vrei să te ia SPP-ul???”.

Da, vreau să mă ia SPP-ul, STS-ul, SRI-ul și cine s-o mai putea, însă vreau ca românii să conștientizeze că suntem conduși de un președinte penal. Atât vreau. Nu vreau să fie demis, nu vreau să fie suspendat, nu vreau să fie înjurat, vreau doar ca românii să știe toți, dar absolut toți, că au un președinte penal.

Și mai vreau, în mod utopic, ca președintele României să-și țină gura măcar. Măcar atât. Să nu mai vrea să-l copieze pe Băsescu în încercarea de a fi jucător, de a-și arăta mușchii (atrofiați, din punctul meu de vedere). Vreau să țină cont de scheletele sale din dulap atunci când lansează acuzații. Vreau să fie mai rațional atunci când tot spune că președinții celor două camere ale Parlamentului, Dragnea și Tăriceanu, au probleme penale – unul fiind condamnat, altul, trimis în judecată.

Și aș mai vrea măcar să-și aleagă inteligent locul și momentul în care lansează astfel de acuzații elucubrante, ieftine și fără sens. În niciun caz, de exemplu, la Consiliul Superior al Magistraturii. Există vreun consilier personal cu mintea la el, treaz (nu ca Mihalache somnambulul), priceput la căutare pe Google-ul lui Dragnea, care să-i spună că noul președinte al CSM a fost cercetat penal pentru obținerea nelegală a unei locuințe? Ce coincidență, domnule președinte Iohannis!

Ce coincidență ca un un președinte penal să vorbească, în fața altui președinte penal, despre președinți penali.