8.8 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 1:20

Președintele unei țări UE, despre refugiați: “E o invazie organizată”

spot_img

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat sâmbătă că, în opinia sa, actualul val masiv de migranți care a ajuns în Europa reprezintă, de fapt, o “invazie organizată”. El le-a sugerat tinerilor din Siria și din Irak să “pună mâna pe arme” și să lupte în țările lor împotriva jihadiștilor, notează AFP.

Sunt ferm convins că avem de-a face cu o invazie organizată, și nu cu o deplasare spontană de refugiați“, a spus  Zeman în mesajul său de Crăciun.

El a admis că trebuie să manifestăm compasiune față de aceia care într-adevăr sunt refugiați – copii, bătrâni sau bolnavi -, dar nu și față de acei bărbați tineri care, în loc să-și apere țara, fug în Europa. “O mare majoritate a imigranților ilegali sunt bărbați tineri, cu o stare bună de sănătate și necăsătoriți. Mă întreb de ce ei nu pun mâna pe arme să-și elibereze țara de Stat Islamic”, a adăugat liderul ceh, avertizând totodată că sosirea acestora în Europa nu face decât să avantajeze gruparea jihadistă.

Șeful statului ceh a amintit, în acest context, exemplul cehilor care și-au părăsit țara în timpul ocupației naziste ca “să lupte pentru libertatea țării lor, nu pentru a primi ajutoare sociale în Marea Britanie”.

Potrivit unui sondaj recent, aproape 70% dintre cehi se opun primirii refugiaților. Potrivit datelor ONU, 69% din migranții sosiți anul acesta în Europa sunt bărbați, cei mai multi tineri, și doar 18% sunt copii și 13%  – femei.