-0.6 C
București
luni, 17 ianuarie 2022 - 1:01
No menu items!

Președintele Parlamentului European: Uniunea Europeană e în pragul dispariției

spot_img

Criza în domeniul migraţiei pune în pericol însăşi supravieţuirea Uniunii Europene, consideră preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, în contextul în care numeroase state europene se confruntă cu problema primirii de migranţi, informează AFP, citată de Agerpres.

”Migraţia pune în pericol însăşi supravieţuirea Uniunii Europene”, avertizat Tajani într-un mesaj postat miercuri seara pe contul său de Twitter. ”Prioritatea este de a bloca plecările în Africa de Nord”.

”Urgenţa în domeniul migraţiei necesită o reacţie imediată din partea UE, problema nu poate fi rezolvată la nivel naţional şi nu va fi rezolvată nici de polemicile între statele membre. Aceste controverse riscă să îndepărteze şi mai mult o soluţie la respectiva problemă”, pledase anterior Antonio Tajani în faţa parlamentarilor europeni reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg (estul Franţei).

Criza între Franţa şi Italia cu privire la nava cu migranţi Aquarius se agravase miercuri, Roma pretinzând scuze Parisului după declaraţiile considerate drept ”inadmisibile” din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Între altele, miniştrii italian, austriac şi german de interne, consideraţi ”durii (europeni) în problema migraţiei”, şi-au exprimat intenţia de a constitui o “axă a voluntarilor” pentru combaterea imigraţiei ilegale, amplificând cacofonia europeană pe acest subiect, notează AFP.

”Polemicile dintre state – Care este cel mai dur? Care este cel mai responsabil? – nu au niciun rost. Aceste controverse nu sunt decât nimicuri care nu permit rezolvarea unei probleme totuşi istorice, ce ar putea avea, în cele din urmă, efecte negative asupra întregii UE”, a declarat Tajani în faţa parlamentului de la Strasbourg. Şeful Parlamentului European a anunţat că se va deplasa în Niger în luna iulie şi în Libia ”dacă va fi posibil”, conform agenţiei franceze de presă.

Alex Militaru