37 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 18:46
No menu items!

Președintele Indoneziei a ales numele noii capitale. Jakarta, vechea metropolă este în proces de scufundare în mare

spot_img

Noua capitală a Indoneziei, care va fi construită pe insula Kalimantan, se va numi Nusantara, cuvânt care înseamnă „arhipelag”. Un oficial de rang înalt a anunţat, luni, decizia preşedintelui ţării, Joko Widodo. Îngrijorările cu privire la sustenabilitatea centrului politic al Indoneziei, Jakarta, o capitală congestionată, aglomerată şi în proces de scufundare în mare, au dus la hotărârea de a construi o nouă capitală. 

„Tocmai am primit o confirmare directă de la preşedinte”, a spus ministrul planificării dezvoltării naţionale, Suharso Monoarfa, la o întâlnire cu comitetul special pentru noua capitală, la Camera Reprezentanţilor din Jakarta.

Ministrul a explicat că numele de Nusantara a fost ales deoarece era bine-cunoscut de multă vreme.

„Este emblematic pe plan internaţional, uşor şi descrie arhipelagul Republicii Indonezia”, a spus Monoarfa, adăugând: „cred că suntem toţi de acord”, relatează agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

Parlamentul urmează să voteze marţi, o lege pentru noua capitală, permiţând astfel începerea lucrărilor de construcţie anul acesta.
 
Proiectul, în valoare de câteva miliarde de dolari, trebuia să înceapă în august 2020, dar epidemia de coronavirus a obligat guvernul să îl suspende.
 

Guvernul Indoneziei şi-a anunţat din aprilie 2019 intenţia de mutare a capitalei de la Jakarta, situată pe insula Java, cea mai populată din ţară.

După câteva luni, Widodo a precizat că noul oraş va fi amplasat în două districte din provincia Kalimantanul de Est – Kutai Kertanegara şi Penjam Paser de Nord.

El a apreciat că Jakarta nu mai corespunde, din cauza inundaţiilor frecvente, a blocajelor traficului şi a calităţii slabe a aerului.

Kalimantanul de Est are o populaţie de 3,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 127.000 de kilometri pătraţi.

Nusantara urmează să fie centrul guvernamental, iar actuala capitală, Jakarta, cu o populaţie de 10 milioane, va rămâne centrul economic şi de afaceri al Indoneziei, ţara cu cea mai mare economie din sud-estul Asiei.