8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 6:22
No menu items!

Președintele CNCD, după ce Eduard Novak a cerut normă de sportivi români în competiții: ”Este o discriminare directă”

spot_img

Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, susține că ordinul ministrului Sportului, Eduard Novak, prin care propune o participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă, este discriminatoriu.

El face această precizare pe pagina sa de Facebook și subliniază că ordinul ar încălca dispozițiile Curții Europene de Justiție, făcând referire la cauza ”Bosman”.

”Raportat la cetățenii UE regula de mai jos este o discriminare directă.

Vezi cauza Bosman sau  Cauza C 22/18,primită de Curte la 11 ianuarie 2018, în procedura TopFit eV, Daniele Biffi împotriva Deutscher Leichtathletikverband eV.

Rezultă că normele unei federații sportive naționale, precum cele în discuție în litigiul principal, care reglementează accesul cetățenilor Uniunii la competițiile sportive, sunt supuse normelor tratatului, în special articolelor 18 și 21 TFUE. ….trebuie amintit că, în domeniul sportului, Curtea a statuat în mod repetat că dispozițiile dreptului Uniunii în materie de liberă circulație a persoanelor și a serviciilor nu se opun reglementărilor sau practicilor justificate de motive care țin de caracterul și de cadrul specifice anumitor evenimente sportive, precum meciurile între echipele naționale ale diferitor țări. Această limitare a domeniului de aplicare al dispozițiilor în cauză trebuie să rămână însă circumscrisă la obiectivul său propriu și nu poate fi invocată pentru a exclude orice activitate sportivă din domeniul de aplicare al tratatului (a se vedea în acest sens Hotărârea din 15 decembrie 1995, Bosman, C‑415/93, EU:C:1995:463, punctele 76 și 127)” precizează Asztalos în postare.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat un ordin care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi. la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă.

Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023, a precizat ministerul.

„Sportul, prioritate naţională!

Pentru a ajuta echipele noastre naţionale, sportivii români trebuie susţinuţi şi prioritizaţi. Mulţumesc federaţiilor pentru consultările în luarea acestei decizii şi multă baftă în implementarea ei!”, a notat Eduard Novak pe Facebook.

FRF a cerut textul ordinului de ministru, înainte de publicarea în Monitorul Oficial

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat că a luat act de declaraţiile ministrului Eduard Novak cu privire la ponderea de participare a sportivilor români la competiţii și a solicitat textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial. 

“Federaţia Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competiţiilor fotbalistice organizate la nivel naţional. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, a transmis, astăzi, Federaţia Română de Fotbal (FRF).

                                                                                                                   Adina Silav