12 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 6:05

Președintele ceh a găsit soluția pentru achitarea datoriei Greciei

spot_img

Grecia și-ar putea plăti imensa datorie față de creditorii internaționali amenajând în insulele din Marea Egee tabere unde să găzduiască permanent refugiații care doresc să ajungă în vestul Europei, a sugerat duminică președintele ceh, Milos Zeman.

El a declarat, în timpul unui interviu televizat, că această idee a venit din partea unuia dintre consilierii săi. Zeman a apreciat-o drept ‘o idee originală prin care s-ar împușca doi iepuri dintr-un foc’. Pe de o parte, Uniunea Europeană ar opri valul de refugiați, iar pe de altă parte s-ar rezolva și problema datoriei externe a Greciei, care oricum nu va putea fi plătită vreodată, a apreciat șeful statului ceh. 

Președintele Zeman se remarcă adesea prin declarații ce ies din tiparul funcției. De exemplu, în luna decembrie el a calificat drept ‘tribut’ ajutorul financiar promis de UE Turciei pentru ca aceasta din urmă să oprească migranții, făcând și o paralelă între situația actuală a blocului comunitar și declinul Imperiului Roman. ‘Dacă ați învățat istoria, știți cum a sfârșit Imperiul Roman. Tributul nu l-a salvat’, a spus atunci președintele ceh.