20.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 6:19
No menu items!

Președintele Barack Obama: „Trebuie să avem o strategie aplicabilă în Siria”

spot_img

Președintele american Barack Obama a declarat la Summitul G20 din Turcia, că este foarte greu să fie anticipate loviturile Statului Islamic, întrucât acesta nu este „un război convențional”.

„Din păcate, ce s-a întâmplat la Paris nu este un caz izolat. Am văzut astfel de atacuri revoltatoare în Beirut, la Ankara și, constant, în Irak. Statul Islamic este imaginea răului”, și-a început Obama discursul.

El a explicat de ce SUA nu a trimis până acum trupe terestre în Siria și a preferat să efectueze raiduri aeriene, motivând că o astfel de strategie nu ar fi aplicabilă din cauza grupărilor care scindează Siria și care luptă între ele.

„Au existat câteva voci care au sugerat să trimitem trupe americane de sol în Siria. Nu este doar părerea mea că asta ar fi o greșeală imensă. Și nu pentru că nu ar fi capabile să pătrundă în Mosul, Raqqa sau Ramadi, dar pentru că am vedea o repetare a ceea ce am mai văzut deja. Dacă nu ai o populație locală care să fie împotriva extremiștilor, ei vor ieși la suprafață iar. Și în plus, dacă trimitem 50.000 de soldați în Siria, ce se va întâmpla când va apărea un atac în Yemen sau Libia sau oriunde altundeva în nordul Africii? Trimitem trupe de sol și acolo? Trebuie să avem o strategie aplicabilă. Trebuie să le distrugem liderii, infrastructura, granițele și să le micșorăm spațiul pe care ei îl controlează, până cînd îi vom învinge”, a afirmat Obama.

Președintele american a recunoscut că dificultatea în a învinge Statul Islamic vine din ușurința cu care luptătorii acceptă să moară pentru ideologia lor, dar și din ușurința cu care recrutează membrii prin intermediul rețelelor sociale.

„Problema aici e că atunci când ai o mână de oameni cărora nu le pasă dacă mor, ei pot omorî mulți alți oameni. Problema nu este armamentul lor sofisticat, ci ideologia și faptul că sunt dispuși să moară. Scopul nostru este să fim agresivi, să nu lăsăm nicio piatră neîntoarsă și să recunoaștem că nu este un râzboi convențional. Noi folosim tactici militare de rutină, care sunt create să lupți împotriva unui stat care atacă alt stat. Dar nu asta se întâmplă în cazul ăsta.”

„Sunt ucigași, cu fantezii de glorie, care știu să se folosească de social media și care pot intra în mintea unor oameni din întreaga lume, pe care când îi activează, ei pot face mult rău. Trebuie să aflăm cum le putem reduce spațiul operațional și să tăiem această rețea”, a mai adăugat Obama.

Președintele american a făcut referire și la cota de refugiați pe care SUA a promis să o accepte, spunând că aceștia vor fi primiți pe teritoriul Americii doar după ce vor fi verificați la sânge.