14.6 C
București
marți, 11 mai 2021 - 23:10

Preotul iezuit olandez Frans van der Lugt a fost asasinat în oraşul sirian Homs

 siria-homs-prete-van-der-Lugt

Iezuitul olandez Frans van der Lugt, salutat ca “un om al păcii” de către Vatican, a fost asasinat luni în faţa casei sale, în partea veche a oraşului Homs, unde a rămas în pofida foametei şi bombardamentelor armatei siriene, informează AFP.

Van der Lugt, în vârstă de 75 de ani, care avea reşedinţa în Siria din 1966, a fost executat cu sânge rece de către o persoană necunoscută, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

Secretarul Ordinului Iezuit olandez Jan Stuyt a confirmat pentru AFP că preotul a fost “asasinat” luni dimineaţa. “Un bărbat a venit să-l caute, l-a scos din casă şi i-a tras două gloanţe în cap, în stradă, în faţa casei”, a declarat el.

În pofida condiţiilor de viaţă extrem de dificile, preotul a ales să rămână în oraşul vechi la Homs, un sector aflat sub controlul rebelilor şi asediat şi bombardat de aproape doi ani de către trupele lui Bashar al-Assad.

“A murit un om al păcii care, cu un mare curaj. A vrut să rămână credincios, într-o situaţie extrem de riscantă şi dificilă, acestui popor sirian, căruia i-a dat de mult timp viaţa sa şi asistenţa sa spirituală”, a declarat pentru AFP preotul Federico Lombardi, un purtător de cuvânt al Vaticanului.

Motivul asasinatului nu este cunoscut.

Agenţia siriană oficială Sana a acuzat un “grup terorist armat că a tras (luni) dimineaţa asupra preotului”.

Preotul va fi înmormântat în Siria, “potrivit voinţei sale”, a declarat Jan Stuyt.

Ministrul olandez de Externe Frans Timmermans i-a adus un omagiu preotului, iar Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a catalogat asasinatul “un act de o violenţă inumană”.

Washingtonul s-a declarat “întristat” de veste, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki “condamnând acest atac violent şi pe toate cele care vizează civili nevinovaţi şi minorităţile” şi “salutând eforturile (preotului Frans van der Lugt) de alinare a imensei suferinţe în oraşul” Homs.

C.A.