16.1 C
București
joi, 30 mai 2024 - 2:37
No menu items!

Preotul Constantin Necula: La primul concert rock, voi fi alături de tineri, în sutană și cu crucea la gât

spot_img

Părintele Constantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului, a mărturisit că ascultă muzică rock și că este conștient că, prin acest lucru, o să-și atragă antipatii din partea colegilor preoți. La o slujbă de comemorare a tinerilor morți în incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc în acest weekend la Sibiu, părintele a explicat că nu va fi niciodată împotriva tinerilor.

„Le promit tinerilor că, la primul concert rock din Piața Mare, voi fi alături de ei, în sutană și cu crucea la gât. Este o muzică pe care o ascult uneori și care mă liniștește. Dar, mai presus de asta, vreau să le arăt tinerilor că întotdeauna voi fi alături de ei. Poate, la bătrânețe, chiar o să scriu o carte despre tineri”, a spus Constantin Necula, potrivit ziarului local “Turnul Sfatului”.

„Am spus că ascult muzică rock. Am spus-o public și o să-mi atrag probabil câteva simpatii de la frații mei preoți, dar asta e mai puțin important. Ce vreau să înțelegeți este că, dincolo de reverende, stau oameni, că în reverendele acestea sunt îmbracăți oameni, nu sunt îmbrăcați niște maimuțoi sau niște teleghidați”, a adăugat părintele Necula.

Parintele Constantin Necula este singurul preot care a ieșit în stradă, în fața bisericii și a vorbit cu protestatarii dupa incendiul din clubul Colectiv. A fost huiduit, dar el i-a invitat pe protestatari în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

„Am primit ulterior, pe Facebook sau la telefon, mai multe scuze din partea participanților. M-am mai liniștit. Un tată chiar m-a sunat să-mi spună că și fiul lui era în mulțime, dar era mai în spate și nu a înțeles de ce se huiduie și că vrea să-și ceară scuze. Eu le respect părerea și celor care nu cred, dar vreau, atunci când ne întâlnim, să ne salutăm și să ne respectăm”, a mai spus părintele Necula.

Zeci de sibieni au participat în weekend la slujba de pomenire în memoria victimelor din clubul Colectiv.

Sunt pe Rock FM cam patru ore pe zi

Cu câteva zile în urmă, într-un interviu acordat AGERPRES, părintele Constantin Necula declara că ascultă zilnic Rock FM și chiar, la sfârșitul lunii octombrie, i-a cumpărat fiicei sale un tricou din Hard Rock, de la București.

„Eu sunt pe Rock FM cam patru ore pe zi. Îmi fac temele la matematică, unde mai lucrez sau în ceea ce privește o lectură ușoară, ascult Rock FM. Săptămâna trecută m-am dus la Hard Rock în București să cumpăr un tricou pentru fiica mea. Era un tânăr remarcabil care vindea acolo, care mi-a zis: “părinte nici nu știu cum să îți spun, sărut-mâna, salut, bine ai venit”. Cred că nu se întâmplase ca o reverendă să treacă printre lucrurile de acolo”, a spus preotul Constantin Necula.

Singurul preot care a apărut zilele acestea în mijlocul protestatarilor din Sibiu și s-a rugat cu ei, deși era huiduit și înjurat de o parte dintre aceștia, Constantin Necula spune că nu este împotriva rockerilor și nu crede că toți rockerii sunt sataniști. Părintele Necula mărturisește că era să fie arestat înainte de 1990 pentru că asculta Beatles în Sala Sporturilor din Brașov.

„Eu cred că nu toți rockerii sunt sataniști așa cum cred că nu toți ortodocșii sunt ortodocși, în aceeași măsură. Nu (am nimic împotriva rockerilor n.r.). În special, nu am nimic împotriva rockerilor români, care sunt mai echilibrați. Iar eu, prima dată, era să fac pușcărie sub comuniști, pentru că m-am dus să ascult Beatles la Sala Sporturilor din Brașov. Eu am fost crescut într-o țară unde erau mai multe spitale decât biserici, nu prea aveam unde să ne întâlnim tinerii și atunci ne întâlneam la Sala Sporturilor și ascultam Beatles și ne-au săltat pe toți atunci”, spune preotul Constantin Necula, în interviul acordat AGERPRES.

Întrebat dacă texte ortodoxe ar putea fi pe comunicate și pe o altfel de muzică decât cea religioasă, preotul Constantin Necula a răspuns: „Există deja foarte mulți rapperi din zona Buzăului, din zona Râmnicu Sărat, care pe texte ortodoxe au muzică rap. Nu deranjează pe nimeni. Ideea că Biserica Ortodoxă este foarte închisă este încă una din marile stupizenii pe care le-am auzit de peste 20 de ani.”

Părintele Necula crede că acordul dat de Papa Francisc ca discursurile sale să fie puse pe ritmuri pop și rock „este un mod anume de a te face simpatic”, referitor la faptul că, pe 27 noiembrie, va fi lansat „Wake Up!”, primul LP aprobat de Vatican cu discursuri ale Papei pe ritmuri pop și rock.

„Este răspunsul, probabil, la faptul că Mitropolitul Clujului le-a pus celor 6.000 de copii prezenți la Cluj, de care presa nu a vorbit deloc, la una din cele mai mari conferințe ortodoxe din Europa, le-a chemat trupa Holograf, să le cânte copiilor. Nu este albumul Papei, Papa și-a dat acordul ca discursurile lui să fie folosite. E un mod anume de a te face simpatic. Poate să fie bun, poate să fie rău, asta o poate judeca Biserica Catolică, spre deosebire de ei, eu nu pot să judec un act al Bisericii Catolice”, a mai spus părintele Necula.

Mesaj pentru protestatari: Românii trebuie să-i ceară lui Dumnezeu România înapoi

“Românii trebuie să-i ceară lui Dumnezeu, România înapoi. Chiar numai El ne poate ajuta”, răspundea părintele Constantin Necula, unei întrebări legate de protestele din aceste zile.

“Eu cred că și El este tulburat, dar are modul Lui de a se comporta ca Dumnezeu. Pentru fiecare va da câte ceva. O singură picătură din harul Lui poate să restaureze România. Eu sunt convins de asta și să știi că restaurarea României nu va veni prin gesturi ieftine și de vedetă. Restaurarea României va veni din Liturghie. Cel mai sigur loc pentru România este Liturghia. Dovadă este că în toate incendiile nenorocite care s-au abătut asupra bisericilor în ultimii ani, două lucruri nu au ars: icoana Maicii Domnului și a Mântuitorului din catapeteasmă, antimisul pus sub Evanghelie. Se spune foarte limpede că Liturghia este cel mai sigur loc, pentru că acolo este Dumnezeu. Și când murim, suntem în siguranță în Liturghie. De aceea, eu țin foarte mult să-i pomenim pe oamenii aceștia (de la Colectiv – n.r.). Am văzut că mulți nici măcar nu sunt de confesiune ortodoxă, dar chiar nu mă interesează, îi iubesc pentru că sunt copiii poporului meu. Dumnezeu ne iubește pe toți la fel. Și cred că este un pic aconfesional de data asta”, era răspunsul părintelui Necula la întrebarea “Ce credeți că gândește Dumnezeu despre români, zilele acestea?”.