9.2 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 13:57

Premiul Nobel pentru medicină are trei laureați. Vezi ce descoperiri au făcut aceștia

spot_img

Cercetătoarea chineză Youyou Tu a cîștigat jumătate din premiul Nobel pentru medicină pentru o nouă terapie pentru tratarea malariei. Cealaltă jumătate va fi împărțită între William C. Campbell și Satoshi Ōmura, pentru descoperirile lor în privința unei noi terapii împotriva infecțiilor cauzate de paraziții intestinali din familia viermilor rotunzi.

Aceste două descoperiri au dat omenirii noi mijloace puternice de a combate aceste boli grave ce afectează sute de milioane de oameni an de an. Consecințele în termeni de ameliorare a sănătății umane și de reducere a suferinței sunt incomesurabile, susține comitetul premiului Nobel pentru Medicină.

Chinezoaica Youyou Tu (84 de ani) a descoperit Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate în rândul pacienților care suferă de malarie. Cercetătoarea, a 12-a femeie care ia un premiu Nobel pentru medicină din 1901 și până în prezent, ea mai fost nominalizată printre laureați.

William C. Campbell (85 de ani), care lucrează în Statele Unite și japonezul Satoshi Ōmura (80 de ani) au descoperit medicamentul Avermectin, ai cărui derivați au redus semnificativ incidența „orbirii de râu”, a doua mare cauză de orbire din lume, și a filariozei limfatice (elefantiazis), boală caracterizată prin tumefacții dureroase, a doua mare cauză de dizabilitate din întreaga lume. Totodată, medicamentul și-a arătat eficiența și împotriva altor boli parazitare.

Premiul Nobel valorează opt milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro).

Marți și miercuri urmează premiile pentru fizică, respectiv chimie, iar literatura se anunță joi, la ora 14:00, ora României, printre favoriți fiind și Mircea Cărtărescu, conform agenției France Presse.

Premiu Nobel pentru pace va fi anunţat vineri, în capitala Norvegiei, Oslo, iar lunea viitoare, premiul Nobel pentru economie încheie ediția acestui an.

Titlurile vor fi înmânate în cadrul unor ceremonii, care vor avea loc pe 10 decembrie, ziua în care a murit fondatorul premiilor, Alfred Nobel. 

S.M.