24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:33
No menu items!

Premiul Nobel pentru Imunitate

spot_img

Andi Topala

  • Andi Topală

Câtă înverșunare a creat în rândul unor liberali apărarea în Senat a colegului Varujan Vosganian de procurorii DIICOT. Ce revoltă, ce revoluție a bunului-simț, câtă rumoare și agitație, câtă fibrilație. Președintele Iohannis este negru de supărare, pupila lui, Alina Gorghiu, a luat imediat poziție și îi cere demisia lui Vosganian din PNL. Din PNL? De ce nu din Senat? Ah, am uitat, doamna Gorghiu este deputat.

N-aș vrea să fiu înțeles greșit, nici de doamna Gorghiu, pe care o stimez, nici de Klaus Iohannis, pentru că este președinte în România lucrului bine făcut, în care și eu trăiesc. Le admir poziția, le împărtășesc intransigența față de scutul parlamentar antijustiție. Foarte bine, mă bucur că în sfârșit cineva ia atitudine, dar mă aștept la mai mult de atât. Mă aștept să depășească discursurile bombastice care, dacă încă nu s-au prins, nu mai au priză la public. Deloc. Revoluția de pe Facebook, mișcarea din Piața Unversității pentru schimbarea clasei politice, despre care ei înșiși au vorbit, le sună cunoscute? Mă aștept să sară peste nivelul gargarei și să treacă la lucruri concrete. De exemplu, să resusciteze Comisia de modificare a Constituției, care, timp de doi ani, a dormit cu burta pe cartea de căpătâi a democrației românești, molipsindu-se de la fostul ei președinte, Crin Antonescu. Și să tranșeze mai repede problema imunității parlamentare. Altfel, bunele lor intenții rămân pentru totdeauna doar la nivel declarativ, ca niște simple anunțuri la avizierul blocului.

Interesant este ce ne învață istoria recentă, pentru că nu îmi aduc aminte ca, în toamna lui 2013, să-i fi văzut atât de înverșunați. Nu-mi aduc aminte ca președintele Klaus Iohannis să fi luat atitudine, ca prim-vicepreședinte al PNL, când senatorii au respins prima cerere de ridicare a imunității, în același dosar. Îmi aduc aminte că a catadicsit să laude gestul lui Vosganian de a-și da demisia din funcția de ministru al economiei. Nu-mi aduc aminte ca doamna Alina Gorghiu, la fel de deputat și atunci, să fi fost la fel de vocală și pornită pe colegii liberali din cealaltă cameră. Și nici să-i fi cerut demisia armeanului din PNL. Ba chiar îmi aduc aminte că liberalii au anunțat atunci că se abțin de la vot.

Situația lui Vosganian din toamna lui 2013 l-a făcut pe Iohannis să constate, abia un an mai târziu, în confruntarea electorală cu Victor Ponta, că legislația trebuie schimbată. Atunci era în campanie electorală și afirmația i-a adus capital electoral. Acum este președinte și are nevoie de păstrarea capitalului adunat. În 2013 nu candida pentru nimic. Era doar al doilea om din PNL. Acum, noul PNL se pregătește pentru alegerile din 2016 și se grăbește să arate electoratului că nu are toleranță pentru corupție și parlamentari imuni. În toamna lui 2013, tocmai ce preluase puterea și nu avea un an de la câștigarea alegerilor. Erau pe val.

Cred că este momentul oportun pentru înființarea Premiului Nobel pentru Imunitate.