6.9 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 10:03

Premierul unuia dintre cele mai puternice state ale lumii: “Dacă vreți să vă căsătoriți, veniți la noi!”

spot_img

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu le-a propus celibatarilor dornici să se căsătorească să se adreseze partidului său, Justiție și Dezvoltare (AKP), care vrea să stimuleze pe această cale natalitatea în țară, relatează AFP și DPA.

“Vrem ca poporul acestei țări să fie fertil, să se reproducă”, a lansat șeful guvernului, într-un miting de campanie desfășurat joi seară la Sanliurfa, în sudul țării, înaintea alegerilor parlamentare de la 1 noiembrie.

Aveți un loc de muncă, un salariu, ce mânca, atunci ce mai rămâne? O parteneră. Când vreți să vă căsătoriți, mergeți mai întâi să vorbiți cu părinții voștri. Dacă Dumnezeu vrea, ei vă vor găsi persoana ideală. Dacă nu reușesc, adresați-vă nouă. Noi vrem ca populația acestei țări să crească”, a declarat el.

Aflat la putere din 2002, AKP apără o viziune conservatoare asupra familiei și este acuzat în mod repetat de criticii săi că dorește să islamizeze societatea turcă.

În discursurile sale, președintele Recep Tayyip Erdogan obișnuiește să le îndemne pe femei să aibă “cel puțin trei copii”. În urmă cu un an, el a declanșat o vie polemică declarând că egalitatea între bărbați și femei este “contra naturii” și că Islamul “a definit un loc pentru femei: maternitatea”.

În discursul de la Sanliurfa, Davutoglu a promis și sprijin financiar din partea guvernului pentru căsătorii. “Fată sau băiat, atunci când va fi deschis un cont bancar pentru pregătirea nunții, guvernul va adăuga 20% din suma depusă de părinți. Cum să nu iubești un asemenea guvern?”, a întrebat el, în aclamațiile celor prezenți.

În cadrul campaniei electorale, AKP a promis că va acorda indemnizații părinților la nașterea unui copil, suma crescând de la primul la al treilea copil.

În Turcia, rata natalității este de 2,17 copii născuți de o femeie, în timp ce în Germania este de 1,3.