18.9 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 21:45
No menu items!

Premierul unei țări face un pas înapoi în privința vaccinării: „Să nu ne asumăm riscuri inutile”

spot_img

Premierul Australiei, Scott Morrison, nu se grăbește să se vaccineze, pentru a nu-și asuma „riscuri inutile”, asta în ciuda presiunilor pentru accelerarea campaniei de vaccinare din Țara Cangurilor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Morrison, care la începutul pandemiei a spus că Australia va fi un „lider” în materie de vaccinare, a dat de înţeles că ţările cele mai afectate de virus, cum este Marea Britanie, au fost constrânse să autorizeze în regim de urgenţă vaccinurile anticoronavirus.

Într-adevăr, în timp ce multe ţări au început deja vaccinarea populaţiilor, autoritatea australiană pentru reglementare în domeniul farmaceutic nu se va pronunţa, probabil, în privinţa vaccinurilor mai devreme de o lună, iar primele doze nu vor fi probabil administrate mai devreme de sfârşitul lui martie, notează AFP.

„Australia nu este într-o situaţie de urgenţă ca Regatul Unit. Nu trebuie să facem rabat în privinţa măsurilor. Nu trebuie să ne asumăm riscuri inutile”, a declarat Morrison pe postul de radio I3AW.

Australia, în ansamblu, a reuşit să controleze bine pandemia, dar recent în principalele două oraşe ale ţării, Sydney şi Melbourne, au apărut noi focare. În prezent în Australia sunt spitalizate circa 26 de persoane depistate ca purtătoare ale noului coronavirus.

Premierul Morrison a mai explicat marţi că actualele campanii de vaccinare în masă din alte ţări vor furniza Australiei mai multe informaţii privind inocuitatea vaccinurilor decât testele clinice şi că, spre deosebire de cum se procedează în Marea Britanie, Australia va testa loturile de vaccinuri înainte de administrarea lor populaţiei.

Ţara-continent cu 25 de milioane de locuitori prevede achiziţia a aproape 54 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-2019 dezvoltat de grupul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford, din care 3,8 milioane de doze urmează să fie livrate la începutul acestui an.

Autorităţile australiene au încheiat de asemenea un acord vizând achiziţionarea în cursul lui 2021 a 51 de milioane de doze din vaccinul produs de Novavax şi 10 milioane de doze din cel Pfizer/BioNTech.