14 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 1:38

Premierul trimite incendiul de la Matei Balș la DNA

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că are mai multe concluzii de la Corpul de Control, care arată neregulile de la Institutul Matei Balș din Capitală, urmând ca acestea să fie trimise Direcției Naționale Anticorupție. 

Cîțu a subliniat că raportul Corpului de Control relevă mai multe nereguli, astfel că procurorii trebuie să verifice mai departe dacă există suspiciuni de abuz și încălcare a legii.

“Sunt mai multe lucuri pe care le ştiaţi, unul dintre ele că a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu, erau câteva neconformităţi  – pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, instalaţia de detectare nu era cu acoperire totală (…) Sunt mai multe lucruri pe care colegii meu le-au semnalizat. Da, o sesizare se face către Direcţia Naţională Anticorupţie şi este vorba despre «asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor pentru situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura erinţele pentru o unitate cu 740 de paturi”, a declarat premierul.

Florin Cîțu a mai adăugat că a așteptat și raportul Ministerului Sănătății, cu privire la verificările de la Institutul Matei Balș, dar nu a primit nimic, astfel că a dat publicității raportul Corpului său de Control, de la Guvern.

Vineri, 29 ianuarie 2021, aproximativ 102 pacienți au fost evacuați dintr-un pavilion al Spitalului Matei Balş din Capitală, ca urmare a izbucnirii unui incendiu. 5 persoane au decedat în clădire, alte 20 pe parcursul zilelor următoare. Procurorii și criminaliștii de la Poliția Capitalei cercetează cauzele izbucnirii incendiului și fac toate audierile în acest caz.