-2.4 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 20:53
No menu items!

Premierul Orban consideră că Parlamentul nu avea “atributul legal” de a modifica HG privind starea de alertă

spot_img

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seară că Parlamentul a încălcat principiul separației puterilor în stat prin modificarea hotărârii privind instituirea stării de alertă. El spune că, momentan, guvernul nu va ataca în niciun fel hotărârea votată în parlament, pentru că acum este important ca românii să respecte regulile împotriva coronavirusului. Premierul a insistat că purtarea măștii în spațiile închise este obligatorie, „inclusiv pentru liderii PSD și ai altor partide”.

„Sigur că am extrem de multe observaţii legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege şi, prin modificările pe care le-a făcut, ne-a restrâns atât de mult cât a putut posibilităţile efective de acţiune. De asemenea, consider că Parlamentul nu avea atributul constituţional şi legal să facă modificări la Hotărârea de Guvern şi la planul de măsuri aferent Hotărârii de Guvern prin care Guvernul României a declarat starea de alertă. Este o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea Executivului şi este o încălcare flagrantă a principiului separaţiei puterilor în stat”, a declarat miercuri seară Ludovic Orban.

El acuză Parlamentul că nu avea dreptul să intervină, dar momentan guvernul nu va lua nicio contramăsură, pentru că lucrul “cel mai important este ca românii să înţeleagă că încă nu am scăpat de epidemie, să înţeleagă necesitatea acestei stări de alertă şi, mai ales, necesitatea respectării tuturor regulilor care vor fi instituite în cadrul planului de măsuri care fac parte din Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă”.

Ludovic Orban a reiterat că purtarea măștii rămâne obligatorie în starea de alertă.

„Va fi obligatorie purtarea măștii în toate spațiile închise. Purtarea poate crea un disconfort, poate deranja, dar este obligatorie. Inclusiv liderii PSD și ai altor partide vor avea obligația de a purta mască”, a mai spus premierul, aluzie la ședința Parlamentului la care Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Victor Ponta, liderul Pro România, au vorbit la microfon fără să poarte mască.