3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 19:22
No menu items!

Premierul Moldovei: Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România. Preferă să se integreze în UE

spot_img

Iurie-Leanca

Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România şi preferă să se integreze în Uniunea Europeană (UE), a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, vineri, la summitul Parteneriatului Estic, la Vilnius.

“Nu, pentru că ne stabilim sarcini concrete în ceea ce priveşte aderarea Moldovei la UE”, a răspuns Leancă pentru RIA Novosti, atunci când a fost întrebat dacă este posibilă o unire între cele două state.

Republica Moldova a parafat vineri un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. “Atunci când vom fi un (stat) membru UE, vom face parte dintr-un spaţiu economic şi comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care-l vizăm”, a mai declarat premierul moldovean.

Preşedintele român Traian Băsescu a declarat la Vilnius că unirea cu Republica Moldova constituie una dintre priorităţile politicii externe a Bucureştiului.

Băsescu a declarat, miercuri seara, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

“Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus preşedintele.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a răspus: “Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul Corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?”.

R.D.