9 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 4:31

Premierul Mihai Tudose și ministrul Carmen Dan, la masa discuțiilor cu un sindicalist cu dosar penal

spot_img

Prim-ministrul României, Mihai Tudose, are, luni, mai multe runde de discuții cu reprezentanți ai sindicatelor din Poliție. Unul dintre aceștia are dosar penal pentru evaziune fiscală și, după vizita la Guvern, a participat la întrunirea cu ministrul de interne, Carmen Dan.

Unul dintre liderii de sindicat din Poliție, Iulian Suruguiu, a avut discuții, la ora 11, cu prim-ministrul Mihai Tudose, apoi, la ora 12,30, a ajuns la Ministerul de Interne, pentru a sta de vorbă și cu ministrul Carmen Dan.

Nu știm dacă premierul și ministrul de interne sunt la curent cu grava problemă juridică pe care o are Iulian Suruguiu, președintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie. Cert este că Surugiu a mai avut o întâlnire cu ministrul Carmen Dan, în luna februarie a acestui an.

Discuțiile s-au axat pe tema drepturilor și obligațiilor polițiștilor în vederea luării unor măsuri care să conducă la evitarea situațiilor de genul celei petrecute la Suceava când un agent de poliție care patrula în gara Burdujeni a fost înjunghiat mortal de un tânăr.

Ministerul de Interne nu a dorit să facă niciun comentariu pe seama prezenței lui Iulian Surugiu la discuțiile cu Carmen Dan.

În iunie 2016, Iulian Surugiu a fost reținut și, ulterior, arestat la domiciliu, după ce a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, alături de alte 27 de persoane, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 8 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, „în perioada 2009-2013, în contabilitatea mai multor societăţi comerciale active, având ca principale obiecte de activitate construcţii, comerţ cu materiale feroase şi comerţ îmbrăcăminte–încălţăminte, au fost înregistrate achiziţii/prestări de servicii fictive, provenind de la un număr de 10 societăţi cu comportament de tip fantomă, înfiinţate în acest sens, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de aproximativ 8 milioane lei (echivalentul sumei de aprox. 1,8 milioane euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA de plată“.

La scurt timp după declanșarea scandalului Iulian Surugiu a demisionat din fruntea sindicatului, subliniind totuși că dosarul este fabricat, iar el este victima unui abuz. Totuși, acesta a fost prezent la discuția cu ministrul de Interne din postura de lider de sindicat.

„E adevărat, eu am demisionat, dar acum două luni, la congresul organizat de sindicat, colegii m-au reales în lipsă. N-am putut să las oamenii de izbeliște”, a declarat Iulian Surugiu pentru „România liberă“.

Cât despre dosarul penal în care este implicat, sindicalistul spune că „își urmează cursul legal“, în acest moment neexistând nicio măsură judiciară luată împotriva sa.

Andi Topală