14.4 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 18:04

Premierul îl contrazice pe ministrul educației: “Clasa pregătitoare trebuie să revină la grădiniță”

Premierul îl contrazice pe ministrul educației

Premierul Victor Ponta l-a contrazis luni pe ministrul educației, Remus Pricopie, pe tema clasei pregătitoare. Ponta a declarat că, în opinia sa, clasa pregătitoare trebuie să revină la grădiniţă. Șeful Executivului a precizat că a discutat, deocamdată doar telefonic, cu ministrul educaţiei, dar că va discuta şi direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusă în aplicare măsura chiar din acest an.

Victor Ponta a fost întrebat despre recentele afirmaţii ale ministrului educaţiei, conform căruia clasa pregătitoare va rămâne la şcolile generale. “Am văzut. L-am chemat astăzi pe ministrul educaţiei să-mi explice. Mie mi se pare o greşeală şi vreau să-mi explice exact ce se poate face în acest an, pentru că eu cred că ar trebui ca această clasă pregătitoare să rămână la grădiniţă”, a spus primul ministru.

Ponta a adăugat că va avea o discuţie în acest sens cu ministrul Remus Pricopie în cursul după-amiezii de luni.

Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, în weekendul trecut, că va exista în continuare clasa pregătitoare, iar înscrierile vor fi mult mai relaxate şi se vor desfăşura după criterii generale stabilite de Ministerul Educaţiei şi după criterii particulare, ale unităţilor de învăţământ.

“Aş vrea să precizez pentru a mia oară de la momentul învestirii mele în funcţia de ministru al educaţiei că, până la această oră, nu există nicio decizie în legătură cu clasa pregătitoare, alta decât cea legală, respectiv că ea va funcţiona. Anul acesta va fi un an mai uşor, întrucât vorbim despre o singură generaţie, respectiv despre cei care intră în clasa pregătitoare, şi nu ca anul trecut când am avut două generaţii, respectiv cei care intrau în clasa pregătitoare şi cei care intrau în clasa întâi. Totodată, revin şi asupra informaţiei transmise încă din decembrie, care face referire la înscriere, aceasta urmând să fie mult mai relaxată, după criterii generale stabilite de către MECTS şi particulare vizând unităţile de învăţământ”, a mai spus ministrul.

Prin declarațiile făcute luni, primul ministru este în asentimentul federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar care au cerut modificarea actualei Legi a Educației, printre primele articole care ar trebui modificate fiind cel referitor la trecerea clasei pregătitoare de la învățământul primar la cel preșcolar, dar și menținerea clasei a IX-a la liceu.

R.D.