19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 12:23
No menu items!

Premierul Cîțu, despre vaccinul anti-COVID: Îl așteptăm de un an de zile. VIDEO

spot_img

Oficialii de la București explică de ce România primește vaccin doar pentru cinci milioane de persoane.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns, sâmbătă la ora 8.00, la Institutul Cantacuzino din București, iar de aici vor fi trimise centrelor regionale de vaccinare. Premierul Florin Cîțu, miniștrii apărării și sănătății, Nicolae Ciucă și Vlad Voiculescu, secretarul de stat Raed Arafat au participat la eveniment.

Campania de vaccinare începe duminică, iar prima persoană din România care va fi vaccinată este din rândul personalului medical.

Șeful Campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a spus că „aceste 10.000 de doze vor fi livrate spre centrele regionale, la un lanț de frig obișnuit de 2-8 grade”.

„Sunt contractate circa 10 milioane doze de la Pfizer, dar la nivelul Comisiei Europene sunt contracte și cu celelalte companii, astfel încât să putem vaccina în România circa 10,7 milioane de persoane, adică circa 70% din populația adultă.

Durata nivelului de protecție nu are un răspuns ferm medical și științific, se estimează însă că va fi de durată mai mare decât răspunsul imun după boală.

Doar prin informarea corectă oamenii vor putea să decidă dacă vor să se vaccineze.

Reacțiile adverse sunt de intensitate ușoară-medie, cele mai frecvente locale – durere, roșeață, umflătură local sau dureri de cap, febră, greață. Au fost reacții majore la câteva persoane cu istoric alergic major.

Președintele, premierul se vor vaccina la momentul potrivit, adică atunci când începe etapa de vaccinare a demnitarilor.

După ce vaccinul e scos la o temperatură de 2-8 grade are o durată de viață de 5 zile. După ce un flacon e scos la temperatura camerei, are o durată de stabilitate de 6 ore. Într-un flacon sunt 5 doze.

Răspunsul imun începe să devină protector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile sunt mai multe după 7 zile de la a doua doză.

Începutul lunii aprilie este momentul la care estimăm începerea etapei a treia de vaccinare.

Nu avem nevoie de investigații care trebuie făcute anterior vaccinării, ținând cont că se face triajul la centrul de vaccinare.

Fiecare ezitare, întrebare, reticență e absolut legitimă. Important este să fim suficient de capabili să oferim răspunsuri. Să avem încredere în medici, în medicul de familie, ca să putem să luăm o decizie.

Din tranșa a doua, din 28 de decembrie, vor fi distribuite de la început în centrele regionale.

Institutul Cantacuzino a primit toate avizele naționale. E singurul centru care are capacitatea de stocare la minus 80 de grade.

Efortul logistic și organizatoric a fost unul fără precedent.

Astăzi, în a doua zi de Crăciun suntem cu un pas mai aproape de debutul campaniei de vaccinare.

Suntem cu toții martorii unor preocupări intense în rândul opiniei publice: există speranță, încredere, dar și ezitare. Însă sunt bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri despre vaccinare, care este sigură și eficientă.

Prima persoană care va fi vaccinată o veți cunoaște mâine la Institutul Matei Balș, dar mă interesează și a doua persoană, a treia, a mia persoană care se va vaccina.

Mă interesează și ultima persoană care se va vaccina pentru că acela va fi momentul în care putem să spunem că am pus punct acestei pandemii care ne-a afectat viața.

Doar împreună putem să trecem peste acest moment dificil.

Florin Cîțu:

S-a muncit foarte mult. E un moment important, îl așteptăm de un an de zile.

Apariția, livrarea și distribuirea vaccinului într-un timp record vor ajuta la eradicarea pandemiei sperăm într-un timp cât mai scurt. Săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va primi în total în jur de 10 milioane de doze. Vom avea o campanie foarte bine pusă la punct. Vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie. Vom continua cu campania de vaccinare în mass-media.