duminică, 17 ianuarie 2021 - 11:08

Premierul Cîțu, despre vaccinul anti-COVID: Îl așteptăm de un an de zile. VIDEO

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...

Gafa Guvernului Cîțu, pe banii românilor

Angajatorii din România sunt bulversați de o gafă a Guvernului Cîțu. Executivul a uitat să precizeze în hotărârea prin care a fost mărit salariul...

Whatsapp amână noile condiții de confidențialitate, dar nu renunță la ele

WhatsApp anunţă că va amâna cu trei luni aplicarea noilor politici de intimitate, care ar fi trebuit să devină active de la 8 februarie....

Oficialii de la București explică de ce România primește vaccin doar pentru cinci milioane de persoane.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns, sâmbătă la ora 8.00, la Institutul Cantacuzino din București, iar de aici vor fi trimise centrelor regionale de vaccinare. Premierul Florin Cîțu, miniștrii apărării și sănătății, Nicolae Ciucă și Vlad Voiculescu, secretarul de stat Raed Arafat au participat la eveniment.

Campania de vaccinare începe duminică, iar prima persoană din România care va fi vaccinată este din rândul personalului medical.

Șeful Campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a spus că „aceste 10.000 de doze vor fi livrate spre centrele regionale, la un lanț de frig obișnuit de 2-8 grade”.

„Sunt contractate circa 10 milioane doze de la Pfizer, dar la nivelul Comisiei Europene sunt contracte și cu celelalte companii, astfel încât să putem vaccina în România circa 10,7 milioane de persoane, adică circa 70% din populația adultă.

Durata nivelului de protecție nu are un răspuns ferm medical și științific, se estimează însă că va fi de durată mai mare decât răspunsul imun după boală.

Doar prin informarea corectă oamenii vor putea să decidă dacă vor să se vaccineze.

Reacțiile adverse sunt de intensitate ușoară-medie, cele mai frecvente locale – durere, roșeață, umflătură local sau dureri de cap, febră, greață. Au fost reacții majore la câteva persoane cu istoric alergic major.

Președintele, premierul se vor vaccina la momentul potrivit, adică atunci când începe etapa de vaccinare a demnitarilor.

După ce vaccinul e scos la o temperatură de 2-8 grade are o durată de viață de 5 zile. După ce un flacon e scos la temperatura camerei, are o durată de stabilitate de 6 ore. Într-un flacon sunt 5 doze.

Răspunsul imun începe să devină protector la 14 zile după prima doză, însă beneficiile sunt mai multe după 7 zile de la a doua doză.

Începutul lunii aprilie este momentul la care estimăm începerea etapei a treia de vaccinare.

Nu avem nevoie de investigații care trebuie făcute anterior vaccinării, ținând cont că se face triajul la centrul de vaccinare.

Fiecare ezitare, întrebare, reticență e absolut legitimă. Important este să fim suficient de capabili să oferim răspunsuri. Să avem încredere în medici, în medicul de familie, ca să putem să luăm o decizie.

Din tranșa a doua, din 28 de decembrie, vor fi distribuite de la început în centrele regionale.

Institutul Cantacuzino a primit toate avizele naționale. E singurul centru care are capacitatea de stocare la minus 80 de grade.

Efortul logistic și organizatoric a fost unul fără precedent.

Astăzi, în a doua zi de Crăciun suntem cu un pas mai aproape de debutul campaniei de vaccinare.

Suntem cu toții martorii unor preocupări intense în rândul opiniei publice: există speranță, încredere, dar și ezitare. Însă sunt bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri despre vaccinare, care este sigură și eficientă.

Prima persoană care va fi vaccinată o veți cunoaște mâine la Institutul Matei Balș, dar mă interesează și a doua persoană, a treia, a mia persoană care se va vaccina.

Mă interesează și ultima persoană care se va vaccina pentru că acela va fi momentul în care putem să spunem că am pus punct acestei pandemii care ne-a afectat viața.

Doar împreună putem să trecem peste acest moment dificil.

Florin Cîțu:

S-a muncit foarte mult. E un moment important, îl așteptăm de un an de zile.

Apariția, livrarea și distribuirea vaccinului într-un timp record vor ajuta la eradicarea pandemiei sperăm într-un timp cât mai scurt. Săptămânal vom primi în jur de 140.000 de doze. România va primi în total în jur de 10 milioane de doze. Vom avea o campanie foarte bine pusă la punct. Vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie. Vom continua cu campania de vaccinare în mass-media.

 

Avertizare de polei pe Autostrada A3. Deja s-au produs trei accidente

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române îi avertizează pe șoferi că pe autostrada A3 București – Ploiești sunt porțiuni acoperite cu polei,...

Avertizare pentru românii care călătoresc în Olanda

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Țărilor de Jos că, potrivit informațiilor...

OMS, împotriva certificatelor de imunitate și a eliminării restricțiilor la călătorii internaționale

Organizația Mondială a Sănătății nu sfătuiește guvernele să ceară dovezi ale vaccinării sau imunității Covid ca o condiție pentru călătoriile internaționale, invocând „aspecte critice...

Priorități la vaccinare: Persoanele cu handicap și oamenii străzii, cuprinși în etapa a doua a campaniei

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat vineri că persoanele fără adăpost şi cele cu handicap vor intra în etapa a doua de vaccinare anti-COVID,...

STS anunță că plaforma dedicată vaccinării funcționează

Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este disponibilă şi poate fi accesată la nivel naţional în vederea programării pentru vaccinare anti-COVID, a anunţat, vineri, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale,...