10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 6:10

Premierul cere „mobilizare maximă”, după aprobarea hotărârii de instituire a stării de alertă (DOCUMENT)

spot_img

Guvernul a aprobat, luni, hotărârea privind instituirea stării de alertă, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020. Potrivit proiectului de hotărâre, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile. Premierul Orban susține că, odată cu aprobarea hotărârii, în baza legii, Guvernul are la dispoziţie “toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile” și a cerut “mobilizare maximă” din partea autorităţilor în perioada următoare, transmite Agerpres.

Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea: anexa 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns; anexa 2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor şi anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc. Hotărârea de Guvern, odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă”, a spus Orban.

HOTĂRÂREA DE GUVERN 16

ANEXA Hotararea CNSSU nr.25 din 18.05.2020 STARE DE ALERTA

Premierul a explicat că anterior şedinţei Executivului a convocat o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că “(…) mai multe măsuri care sunt cuprinse în hotărârea de Guvern aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea CNSU”.

“Şi, pentru a avea complet toate procedurile legale puse la punct şi respectate, am luat Hotărârea nr. 25 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca fundament pentru hotărârea de Guvern. Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, continuăm, practic, starea de alertă care a fost instituită prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor“, a explicat Orban la debutul ședinței de Guvern.

Premierul a adăugat că hotărârea privind starea de alertă va fi transmisă Parlamentului spre încuviinţare. Nu în ultimul rând, el a cerut “mobilizare maximă” din partea autorităţilor în perioada următoare.

ANEXA 1 – DIMINUAREA IMPACTULUI TIPULUI DE RISC

ANEXA 2 – ASIGURAREA REZILIENȚEI COMUNITĂȚILOR

ANEXA 3 – CREȘTEREA CAPACITĂȚII DE RĂSPUNS