23.5 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 2:38

Premierul Australiei: Statul Islamic, o grupare slabă. Are mai multe conturi de Twitter decât luptători

spot_img

Premierul australian, Malcolm Turnbull, apreciază că gruparea Statul Islamic (SI) este „slabă” și că are mai multe conturi pe Twitter decât combatanți, în ciuda atentatelor sângeroase pe care le comite.

Statul Islamic, care a proclamat „un califat” în regiunile pe care le controlează în Irak și Siria, se află „într-o poziție fundamental slabă”, a declarat Turnbull în fața parlamentului australian, informează AFP.

Australia face parte dintr-o coaliție internațională condusă de SUA, care bombardează de peste un an pozițiile organizației jihadiste în Irak și Siria.

Ideologia sa este arhaică, dar modul în care el utilizează Internetul este foarte modern. SI are mai multe smartphone-uri decât puști, mai multe conturi pe Twitter decât combatanți. Nu se bucură de o largă legitimitate, inclusiv în zonele aflate sub controlul său direct. Este încercuit de forțe ostile. Este sub presiune militară

Malcolm Turnbull
prim-ministrul Australiei

SUA au cerut o intensificare a luptei ca urmare a atentatelor de la Paris. Franța și-a angajat luni portavionul împotriva SI, pe fondul unor mari manevre pentru formarea unui front antijihadist unit, de la Washington la Moscova.

De la atentatele din 13 noiembrie de la Paris, unele voci din Australia cer trimiterea de trupe la sol. Premierul australian, care a participat la o serie de summituri, a estimat că în această privință liderii internaționali nu sunt în favoarea unei astfel de opțiuni.

În septembrie 2014, Australia și-a ridicat nivelul de alertă față de amenințarea teroristă, și-a întărit arsenalul judiciar și a întreprins mai multe operațiuni ale poliției.

Emanuel Stan