17.6 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 13:51

Premierul anunță că e nevoie de alocarea a 4 miliarde de lei pentru pensii și alocațiile copiilor

spot_img

Premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. Discuțiile au vizat problemele economice, dar și anunțata ordonanță de urgență privind rectificarea bugetară.

Ludovic Orban a anunțat în cursul zilei de luni că actul va fi finalizat în a doua parte a zilei de marți.

Sunt probleme la Ministerul Muncii unde, Ludovic Orban a precizat că, e nevoie de o alocare bugetară urgentă pentru plata alocațiilor, pensiilor și concediilor medicale.

Orban a precizat că suma minimă necesară este de 4 miliarde de lei, iar ținta de deficit va fi cu mult depășită. De altfel, Florin Cîțu a declarat, oficial, că deficitul va fi de cel puțin 4%.

”E necesară o creștere a bugetului la Ministerul Muncii de cel puțin două miliarde de lei, pentru plata pensiilor și alocațiilor pentru copii. Trebuie să creștem bugetul pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru că bani alocați sunt insuficienți pentru finanțarea spitalelor. Trebuie decontate și cheltuielile făcute de angajatori pentru concedii de sănătate, maternale și altele, de vreo două miliarde.

E clar că nu putem asigura menținerea țintei de deficit. Trebuie să dăm între 600 și 800 de milioane pentru bugetele locale. Sunt multe administrații locale care nu mai au bani pentru a funcționa, pentru salarii, pentru școli, pentru încălzire, pentru iluminat public, pentru persoanele cu dizabilități. Pentru asta vom crește deficitul și ne asumăm, sunt sume de bani indispensabile pentru a nu pune în pericol veniturile și calitatea vieții unor categorii vulnerabile.

Domnul președinte a spus foarte clar că toate aceste resurse financiare trebuie asigurate. Există un minus de 10 miliarde.”, a spus Ludovic Orban.