7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:25
No menu items!

Premieră în Europa: Franța își vaccinează rațele împotriva gripei aviare

spot_img

Franţa va începe luni,  să vaccineze raţele pentru a le proteja de gripă aviară, în speranţa că va evita o nouă explozie a acestei infecţii virale care a condus la eutanasierea a zeci de milioane de păsări în ultimii ani, informează AFP. 

„Am primit deja vaccinurile la cabinetele noastre. Putem începe vaccinarea încă de luni”, a declarat medicul veterinar Jocelyn Marguerie. „Presiunea virusului rămâne puternică însă vaccinarea ar trebui să ne permită să rămânem în zona cazurilor punctuale şi să evităm valul de infecţii în crescătoriile noastre”, a adăugat preşedintele asociaţiei medicilor veterinari SNGTV.

Se estimează că aproximativ 60 de milioane de raţe vor fi vaccinate până în vara lui 2024, cu două doze de vaccin pentru fiecare pasăre.

Un număr de 80 de milioane de doze de vaccin au fost comandate de la firma Boehringer Ingelheim şi a doua procedură de licitaţie urmează să fie lansată în curând. Prima doză de vaccin va fi administrată răţuştelor de zece zile.

Pe fondul crizelor repetate de gripă aviară, Franţa a decis să facă obligatorie vaccinarea preventivă în crescătoriile care au peste 250 de raţe, începând cu data de 1 octombrie 2023.

Aceste păsări, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special pentru că sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare. Virusul, care afectează Franţa aproape fără încetare din 2020, a devenit unul endemic inclusiv la unele păsări sălbatice, decimând coloniile de păsări marine şi perturbând producţia locală de ouă şi carne de pasăre.

Anul trecut Europa s-a confruntat cu cel mai devastator val de gripă aviară din istoria sa.

 

 

Amalia Capră