21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:23
No menu items!

Premier: Creșterea pensiilor, când o va permite realitatea economică!

spot_img

Creșterea pensiilor este prevăzută de la 1 septembrie 2020, însă premierul Ludovic Orban afirmă că majorarea va putea fi susținută în funcție de realitățile economice de la momentul respectiv. Mai preciz, a spus Orban: pensiile vor crește „cu cât este posibil (…),pe bază de analize, de date, de prognoze serioase”, conform Agerpres.

„Primul lucru, să se facă analiza pe starea economică şi bugetară pe primele 6 luni, conform Legii responsabilităţii fiscal-bugetare. Doi, trebuie realizată o prognoză pe termen mediu şi lung privind evoluţia economiei româneşti care să fie corelată cu perspectivele de evoluţie ale economiei europene în ansamblul său, pentru că România este indisolubil legată de economia Europei, 80% din schimburile comerciale le avem cu state din Uniunea Europeană. (…) În funcţie de aceste date, vom şti foarte clar care va fi decizia. Vom creşte pensiile, dar vom creşte pensiile cu cât este posibil din punct de vedere al realităţii economice şi, mai ales, vom creşte pensiile, astfel încât să avem garanţia că pot fi plătite pensiile. Nupot fi plătite pensiile numai până la alegeri, aşa cum vrea PSD”, ci trebuie să existe garanţia că pot fi plătite şi în 2021, şi în 2022, şi în 2023, şi în 2024″, a precizat premierul.

„Fără să afectăm bugetele necesare pentru proiectele de investiţii, fără să afectăm resursele financiare necesare pentru dezvoltarea economică, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, de energie, de sănătate, de educaţie, pentru că România are nevoie ca de de aer de investiţii majore în toate aceste domenii de activitate şi fără acest front investiţional riscăm să afectăm perspectivele de dezvoltare ale României pe termen lung. Ca atare, vom creşte pensiile, cu cât vom creşte pensiile, vom anunţa când vom avea datele necesare”, a mai adăugat Orban.