-0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 3:57
No menu items!

PREMIERĂ pentru România: Fetiţă cu patru vertebre în plus, operată la Spitalul “Marie Curie”

spot_img

spital

O fetiţă în vârstă de doi ani, care avea la naştere patru vertebre în plus – trei toracale şi una lombară – a fost operată, marţi, timp de cinci ore, intervenţia fiind un succes, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de ortopedie de la Spitalul “Marie Curie”.

Am realizat o operaţie în premieră în România. Anestezia a fost şi ea o provocare. Fetiţa s-a născută cu dublă scolioză congenitală. Uimitor la ea este că avea în plus patru vertebre faţă de omul normal – trei vertebre toracale şi una lombară. Au fost rezecate vertebrele, s-au creat două module pentru redresarea vârfului curburilor s-au pus două şuruburi sus şi două jos ca să culiseze cele două tije şi să poată să crească bine coloana.

dr. Gheorghe Burnei

șeful Clinicii de ortopedie, Spitalul “Marie Curie”

Părinţii fetiţei, care sunt cadre medico-sanitare – mama, asistentă, iar tatăl, medic veterinar – au cumpărat din SUA dispozitivul pentru coloană, plătind 17.000 de euro.

Sistemul este un fel de proteză – scară care va sta pe coloană toată viaţa pe durata creşterii. Proteza se adaptează pentru că are şine şi şuruburi, e într-un fel mobilă“, a mai spus chirurgul.