2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 12:28
No menu items!

Premieră mondială: Statul Uruguay va vinde legal cannabis

spot_img

Premieră mondială: Statul Uruguay va vinde legal cannabis

Coaliția aflată la putere în Republica Uruguay intenționează să prezinte spre legiferare un proiect unic în lume, prin care cannabisul va fi vândut legal populației.

 Scopul acestui proiect este de a reduce delicvența juvenilă și îmbunătățirea informațiilor privind efectele nocive ale drogurilor, informează revista Courrier International.

Persoanele particulare vor putea cultiva cannabis pentru uzul lor personal, dar numărul plantelor care pot fi crescute este limitat la șase. Acest proiect de lege cuprinde 30 de articole. Statul, prin intermediul Institutului național de cannabis (INCA), trebuie să acorde autorizații speciale particularilor și asociațiilor de cultivatori pentru a le permite să producă ei înșiși drogurile. Acest organism se angajează, de asemenea, să urmărească și să evalueze plantațiile. Cannabisul va fi cultivat pe terenuri particulare dotate cu toate măsurile de securitate necesare pentru a evita furturile și pentru a asigura o bună calitate a drogurilor puse la vânzare. Mai mult, legea nu va împiedica Statul să se implice în producția de droguri, dacă dorește.

Particularii din această afacere trebuie să plătească o taxă statului pentru a obține licența care îi autorizează să producă droguri. Dar numai statul, prin intermediul INCA, va fi abilitat să vândă marijuana. Persoanele particulare pot achiziționa doar 40 de grame de marijuana pe lună din dispensarele locale acreditate pentru vânzarea cannabisului. Legea prevede și acordarea serviciilor medicale în caz de sevraj.

Consumatorii vor avea acces la patru sortimente de cannabis: cannabisul indica, acesta având un efect relaxant și cu proprietăți farmaceutice, cannabisul sativa, cu efecte energizante și euforice și alte două categorii realizate prin diverse amestecuri de droguri. Drogul nu poate fi comercializat decât sub denumirea de cannabis și nu va avea vreo etichetă și nu se va face nici publicitate pentru încurajarea consumului.

Proiectul autorizează cultivatorii să consume pentru uz personal cannabis, dar li se interzice să îl vândă unor intermediari, pentru a se evita dezvoltarea unei piețe paralele. Guvernul de la Montevideo a pregătit și sancțiuni dure care merg până la pedeapsa cu închisoarea pentru cei ce nu respectă cantitățile prevăzute de lege în vederea consumului. Consumatorii particulari sau asociațiile trebuie să se înregistreze la Stat, însă identitatea lor va fi păstrată secretă, cu excepția cazurilor în care există un mandat judecătoresc.   E.S.