8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 10:51
No menu items!

Premieră mondială: specie unică în lume, reprodusă la Acvariul din Galați

spot_img

rosioara_galati

La Acvariul din Galați, în premieră mondială, s-au născut primii pui de roșioară termală, aproximativ 500 la număr. Asta, la aproximativ șase luni de la începerea experimentelor din cadrul proiectului științific internațional “Reproducerea în captivitate și menținerea ex-situ a populațiilor de Scardinius racovitzai și Melanopsis parreyssii’, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, Florin Matei.

Anul trecut au fost aduse 45 exemplare de roșioară termală, din lacul Ochiul Mare din Oradea. Fiind vorba despre o specie endemică, puternic periclitată, cu o biologie și ecologie puțin cunoscute, a fost destul de dificil să o adaptăm la condițiile de captivitate din acvariu. Principala noastră preocupare a fost să le oferim acestor pești condițiile din cadrul lor natural: temperatura apei adecvată, lumină corespunzătoare dar și hrana potrivită. Până la urmă, lucrurile au decurs bine și roșioara termală a reușit să se reproducă ex-situ – în afara mediului ei de viață“, a declarat Florin Matei, citat de AGERPRES.

Potrivit acestuia, pentru muzeografii gălățeni munca nu se oprește aici. Urmează o altă etapă dificilă – creșterea puilor obținuți.

Proiectul științific “Reproducerea în captivitate și menținerea ex-situ a populațiilor de Scardinius racovitzai și Melanopsis parreyssii” este finanțat de fundația The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deținută de prințul moștenitor din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) și are un buget de 13.000 dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural și a populațiilor lor din rezervație.

Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați este implicat în acest proiect alături de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

R.D.