15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 9:53

Premieră istorică: nave de război ale Chinei au făcut turul Japoniei

foto: huffingtonpost.com

Nave de război ale Chinei au făcut pentru prima dată turul complet al Japoniei, trecând prin strâmtorile din nordul şi sudul arhipelagului nipon, eveniment care demonstrează ambiţiile maritime ale Beijingului.

Potrivit publicației China Daily, turul a fost realizat de cinci nave militare chineze. După ce au participat împreună cu Rusia la manevrele navale din Marea Japoniei, navele au trecut prin Strâmtoarea La Perouse, care separă Insula Hokkaido (nordul Japoniei) de Insula Sahalin (Rusia). Când au ajuns în largul Oceanului Pacific, s-au deplasat spre sud, apoi spre portul chinez, trecând prin Strâmtoarea Miyako (la sud de insula japoneză Okinawa), a relatat publicaţia China Daily.

Evenimentul este important în contextul actual al tensiunilor teritoriale dintre Beijing şi Tokyo, referitor la insulele nelocuite din Marea Chinei de Est. China se confruntă cu o problemă majoră privind accesul la Oceanul Pacific, din cauza unui arc de puteri rivale: Coreea de Sud, Japonia, Taiwanul, plus bazele americane. China încearcă să rupă acest “lanţ” al forţelor rivale. “Lanţul este de acum fragmentat”, a comentat Du Wenlong, cercetător la Academia Armatei Populare a Eliberării, citat de China Daily.

“China are capacitatea de a rupe în bucăţi lanţul primelor insule”, a afirmat Du Wenlong, cu referire la arhipelagul nipon şi la breşele create de trecerea prin strâmtorile La Pérouse şi Miyako.

Ziarul Global Times a apreciat vineri, într-un editorial, că este “capital” ca statul chinez să devină o “putere maritimă”, întrucât acesta este “comprimat” într-un spaţiu oceanic restâns.

“Aceasta va determina viitorul Chinei în calitate de putere mondială”, subliniază publicația.

R.D.