7.9 C
București
duminică, 18 aprilie 2021 - 6:09

Premieră în România: Două circuite auto de viteză ar putea intra în funcțiune în acest an

Premieră în România: Două circuite auto de viteză ar putea intra în funcțiune în acest an

România ar putea avea din acest an două circuite de viteză, element care va contribui la dezvoltarea sporturilor motorizate și a industriei auto. Anunțul a fost făcut miercuri de organizatorii competiției Dunlop Romanian Superbike, cu ocazia deschiderii Salonului Auto Moto București 2013.

Sezonul 2013 al Dunlop Romanian Superbike va programa trei etape în România – două la Târgu Mureș pe MureșRing și una la MotorPark Adâncata, în județul Ialomița.

Aflate încă în construcție, cele două circuite rămân încă sub rezerva scoaterii din calendar până la jumătatea sezonului, a declarat Ionuț Mistode, co-organizator al Dunlop Romanian Superbike.

Fundația în cazul MotorPark este turnată deja în proporție de 90%, iar la MureșRing terminarea lucrărilor e programată pentru septembrie. Pentru cazul în care lucrările nu vor fi terminate, organizatorii și-au rezervat dreptul de a scoate din calendar aceste etape.

Construirea unui circuit de viteză costă în jur de 1 milion de euro – pistă și padocuri. Dacă se iau în calcul și elemente precum tribune sau clădiri, nivelul investiției poate urca nelimitat.

Circuitul de lângă Urziceni este dezvoltat de un întreprinzător privat, iar cel de la Târgu Mureș de către autoritățile locale.

Modelul de business presupune în general recuperarea investiției în aproximativ 10 ani, în special din organizarea de competiții sportive și închirierea circuitului către persoane private sau companii auto care vor să organizeze drive-teste pentru clienți.

Până în prezent, Dunlop Romanian Superbike s-a desfășurat exclusiv pe circuite din Ungaria, Grecia, Cehia și Slovacia. Noul sezon introduce două noi clase în competiție: Superbike Challenge și Supersport Challenge.

„Prin aportul masiv de concurenți la start, sau prin faptul că încercăm să unim etape din Dunlop RoSBK cu etape din competiții internaționale, anumite piste și anumite etape din Dunlop RoSBK devin adesea aglomerate. Inițiativa noastră de a deschide două noi clase dedicate piloților rapizi, care în situații de aglomerare la start riscă să rămână blocați în spatele unor sportivi mai lenți după primul sau al doilea viraj, îi are în vedere și pe piloții străini pe care ne-am propus să îi atragem la cât mai multe din etapele noastre. La noi în cupă, participă frecvent piloți din Bulgaria, Israel, Grecia sau Ungaria. Piloții din Bulgaria sunt frecvent în top, iar ultimele două sezoane s-au clasat în primii 10 sportivi la sfârșit de sezon. Începând din 2013, dorim să îi avem cât mai aproape, cu atât mai mult cu cât vom începe și întrecerile pe circuite 100% românești”, a afirmat Mistode.

Prima etapă a Dunlop Romanian Superbike 2013 este programată în perioada 25-27 aprilie pe circuitul de la Serres, în Grecia.

 Vlad Bârleanu