11.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 2:00
No menu items!

Pregătiți ghetuțele! La noapte vine Moș Nicolae

spot_img

Nicolae este al patrulea cel mai des întâlnit nume la români, primele trei locuri fiind ocupate de Maria, Ion și Gheorghe. În România, peste 800.000 de persoane (Nicolae, Niculai, Nicuţă, Nicuşor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoleta, Niculina, Neculiţa, Nicolina, Nicola, etc) îşi sărbătoresc onomastica în aceeaşi zi. Noaptea de 5 spre 6 decembrie a fiecărui an este una magică pentru copiii creştini din întreaga lume, nerăbdători să vadă ce le-a pus Moş Nicolae în ghetuțe.

Ocrotitorul copiilor, al brutarilor și al fetelor sărace

Tradiţia spune că, în această noapte de poveste, copiii primesc de la Moş Nicolae bomboane, prăjituri, mere şi nuci. Ei şi îşi pun ghetuţele la uşă ori la fereastră, pentru ca a doua zi să le găsească pline de cadouri. Încălţămintea trebuie să fie curată, altfel Moşul nu va aduce niciun dar. Cine nu a fost cuminte va primi o nuia. Sfântul Nicolae a făcut mereu minuni, ajutându-i pe cei oropsiţi şi neajutoraţi, în special pe copii. De aceea, el a fost supranumit Taumaturgul. Legenda spune că Sfântul Nicolae a ajutat fiicele unui om bogat, care îşi pierduse averea, punându-le pe furiş trei saci plini cu aur în dreptul ferestrelor, ca să aibă şi ele zestre. Altădată a înviat trei copii care fuseseră omorâţi de un hangiu ticălos. Tot el a salvat o corabie de la naufragiu. Datorită numeroaselor fapte bune şi minuni săvârşite în timpul vieţii, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, dar şi al victimelor sistemului judiciar.

Trupul lui a fost furat de negustorii italieni

Sfântul Nicolae a văzut lumina zilei în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a fost unicul fiu al unei familii evlavioase şi înstărite care locuia în Para, Asia Minor. Data naşterii lui nu se cunoaşte cu precizie, numai cea a morţii, care este 6 decembrie, după unii cercetători în anul 345, iar după alţii în 352. Când a rămas fără părinţi, Nicolae a devenit preot şi a împărţit toată averea săracilor, după care a plecat în pelerinaj în Egipt şi Palestina. La întoarcerea pe meleagurile natale, preotul a fost întâmpinat cu bucurie de poporul său şi, după un timp, a devenit Arhiepiscop de Myra. Cronicile amintesc faptul că, după moarte, trupul lui a fost furat de câţiva negustori italieni în anul 1087 şi adus la Bari. Tot aici a fost înălţată o biserică, în anul 1197, cu hramul „Sfântul Nicolae”, unde se află acum moaştele lui. Sfântul Nicolae e şi ocrotitorul mai multor oraşe din apusul Europei, dar şi patronul spiritual al Greciei.

„Sfântul Nicolae a făcut minunea, el ne-a dat o casă!”

O altă minune săvârșită de Sfântul Nicolae este cea care urmează. Doi bucureșteni, cu frica lui Dumnezeu, au trăit în urmă cu mai mulți ani un miracol. Locuinţa în care stăteau era prea mică şi problemele financiare ameninţau din zi în zi. Adesea, soţii se certau din diverse motive. Atmosfera era apăsătoare în casa lor. Copiii sufereau şi ei. Într-o zi au primit în dar o icoană cu Sfântul Nicolae, sfinţită la Muntele Athos. De cum a intrat în casa lor, totul a devenit altfel. Pacea a coborât peste ei. Într-una din zile, omul a câștigat o locuință, după ce a participat la un „concurs cu apartamente” organizat de o televiziune. Marele premiu: un apartament cu trei camere, complet mobilat, era al lor. Bucuria a fost neînchipuită şi familia a sărbătorit cum se cuvine evenimentul, împreună cu vecinii şi prietenii. „Sfântul Nicolae a făcut minunea, el ne-a dat o casă!, a spus Petre, capul familiei. Icoana Sfântului Nicolae stă şi acum la loc de cinste, ocrotindu-i pe toți.

Racla cu mana Sfântului Nicolae de la Biserica Sf. Gheorghe-Nou din București.

Fostul procuror Robu a donat argint pentru refacerea raclei

În România, moaşte ale Sfântului Nicolae se găsesc la biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti. Cu ani în urmă, racla din aur în care era mâna dreaptă a Sfântului a fost furată de nişte ţigani. Ancheta poliţiei a fost condusă la acea vreme de un general cu numele Nicolae: Nicolae Niţu sau „tata Niţu”, cum îl striga toată lumea. Poliţiştii au avut nevoie doar de 25 de zile pentru a prinde făptaşii. Prejudiciul a fost recuperat 90%. Atunci, paguba se ridica la 100 de milioane de lei. Obiectele urmau să fie vândute în străinătate, la preţul de 100.000 de dolari. După ce infractorii au fost închişi, asupra familiilor lor s-au abătut mari nenorociri, iar principalul vinovat, Teodor Carabulea, a înnebunit în puşcărie, apoi a murit chiar într-o zi de Sf. Nicolae, 6 decembrie! „Ca preot, eu i-am iertat pe toţi. Dar Sfântul Nicolae s-a supărat pe cel care i-a batjocorit moaştele şi a tăiat caseta de aur! Noi am reconstituit-o. Am realizat alta, identică cu cea distrusă. N-am mai avut aur, am făcut-o din argint, donat de familiile Ştefănescu şi Robu, fostul procuror general al României. Toate întâmplările astea sunt reale şi trebuie spuse tuturor, ca să vadă şi alţii, care au în gând să fure din biserică, la ce pedepse se pot aştepta.” a povestit părintele Gelu Bogdan. Dana Mateescu