4 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 0:11
No menu items!

Pregătește-ți organismul pentru sezonul rece. Fructe si legume care îmbunătățesc imunitatea

spot_img

Potrivit studiilor Harvard Medical School of Medicine, ar trebui să mănâncăm cel puțin patru sau cinci fructe și legume pe zi

 fructe si legume

Există anumite fructe și legume care pot să te protejeze de guturai sau gripe, vitaminele, mineralele și alte substanțe benefice conținute de acestea, fortificând organismul, notează Yahoo News.

Iată care sunt cele mai eficiente fructe și legume care îți vor întări sistemul imunitar:

Fructe si legume roșii și negre

  • ardei roșu, pepene roșu, roșii, sfeclș, merișoare, coacăze roșii, fructe de pădure, struguri, prune, mere, fasole, vinete, etc.

Se pare că salvarea de la cancer se află în banala roșie datorită licopenului, un antioxidant extrem de puternic, care se activează atunci când gătești roșiile și care face ca sistemul imunitar să devină cu mult mai puternic, capabil să lupte împotriva celor mai grele boli. Tot licopenul dă culoarea aceea sângerie ardeiului roșu, dar și pepenelui sau coacăzelor.

Dar cel mai popular fruct din categoria celor roșii este goji, originar din Tibet și China, cunoscut și ca “fructul nemuririi”, care datorită concentrației incredibile de minerale, vitamine și mulți alți nutrienți (inclusiv beta-caroten și luteină pentru îmbunătățirea vederii) îți întărește corpul și-ți dă și mai multă energie. Nu ai nevoie decât de 20 de grame pe zi de goji.

Pe perioada iernii, mănâncă merișoare zilnic pentru a preveni infecțiile urinare, extrem de frecvente în aceasta perioadă. De asemenea, în loc de antibiotice, ai putea lua tinctură de propolis, este foarte eficientă și deloc dăunătoare organismului.

Afinele sunt recomandate pentru efectul lor anti-aging deoarecere conțin anumiți antioxidanți care previn procesul de oxidare, dar sunt la fel de bune și pentru cei care suferă de inflamații de orice fel (mai ales sportivi sau persoane care fac sport de mai mult de cinci ori pe săptămână). Strugurii au același efect ca și afinele, dar, din păcate, din cauza conținutului ridicat de fructoză, nu sunt recomandate persoanelor cu diabet.

Fructe și legume galbene și portocalii

  • portocale, mandarine, ardei roșii, fructe de pădure, pepene galben, grapefruit, mango, papaya, cartof dulce, cătină, porumb, mandarine, dovleac, etc.

Se vorbeste numai despre beneficiile vitaminei C din fructele și legumele de culoare galbenă sau portocalie, dar, de fapt, acestea întăresc sistemul imunitar cu ajutorul zecilor de nutrienți și mai ales datorită flavonoizilor, antioxidanți care nu te păzesc doar de răceli sau gripe, ci și de boli mai grele, ca diabet sau cancer. Dar și beta-carotenul și toate substanțele caretonoide, cele care dau culoarea portocalie, au un rol important în a proteja organismul de factorii agresivi de mediu, de la razele ultraviolete la poluare sau toxine.

Fructe și legume verzi, albe și maro (și nuci)

  • broccolli, varza roșie și verde, conopida, salata, ceai verde, spanac, semințe și nuci de orice fel, germeni de orice fel, fasole, kale, mazăre, ciuperci, cereale integrale, lactate

Această categorie foarte largă de fructe, legume, semințe și nuci îndeplinește o gramadă de funcții – hrănește organismul cu grăsimi benefice, foarte necesare în această perioadă a anului, întărește corpul cu antioxidanți, vitamine și minerale, prevenind formațiunile canceroase. Zincul și seleniul din nuci și alune, dar și din cereale integrale sunt substanțele care îmbunătățesc substanțial sistemul imunitar, relaxându-ne în același timp și rezolvând toate problemele de piele.

C.A.