1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 14:08
No menu items!

Preda despre refuzul promulgării bacalaureatului diferenţiat: Să nu fie motiv de suspendare UPDATE

spot_img

Cristian Preda este de accord cu refuzul promulgării bacalaureatului diferenţiat de către preşedintele Băsescu şi speră să nu fie considerat de către USL drept motiv pentru o nouă suspendare. „Sunt de acord cu toate argumentele susținute de președinte în cererea de reexaminare a instituirii bacalaureatului profesional. Pentru a deosebi performanțele elevilor care nu sunt la nivelul unui examen de maturitate de performanțele celor care termină cu brio studiile din liceu, se poate alege orice formulă – „certificat” sau „atestat”, de pildă -, nu și „bacalaureat”. E de la sine înțeles că, dacă vrei să diferențiezi, nu folosești același nume. Îmi cer scuze pentru insistență, dar useliștilor trebuie să le explici evidențele cele mai banale”, scrie liderul democrat-liberal pe blogul său. Pe de altă parte, Preda speră ca refuzul promulgării bacalaureatului profesional să nu fie considerat – de către Ghișe and co. – un motiv de suspendare.

De asemenea, Preda se referă, în acelaşi text,  la un raport al Comisiei Europene privind salariile învăţătorilor în statele Uniunii Europene, raport care a arătat că România se află pe ultimul loc, cu un salariu brut de 2.610 anual, de 25 de ori mai mic decât în Luxemburg, unde este de 65.492 euro pe an. „Cine ia în serios aceste cifre la București nu poate să nu facă din creșterea salariilor celor care trudesc în educația primară o prioritate imediată”, scrie Preda.

Băsescu a retrimis în Parlament Legea care introduce Bacalaureatul profesional. Şeful statului  cere reexaminarea legii susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor. Băsescu spune că legea „nu este oportună” şi poate genera „instabilitate și impredictibilitate”. (A.M)

UPDATE: Ponta cere ca Legea Bacalaureatului profesional să fie susţinută în continuare

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să susţină în continuare în Parlament adoptarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu „îşi mai doreşte din când în când să fie prim-ministru”. „Chiar dacă preşedintele din când în când îşi mai doreşte să fie prim-ministru şi nu-i place cum e cu Bac-ul, vă rog să mergeţi în Parlament să susţineţi adoptarea legii pentru a găsi soluţia corectă, aşa cum am făcut-o”, a spus Ponta ministrului Educaţiei, la începutul şedinţei de guvern, în faţa jurnaliştilor. Preşedintele a cerut reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional, susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor. (A.M)