3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:55
No menu items!

Precizare ANAF: Administrațiile fiscale județene nu se desființează. Contribuabilii nu vor fi afectați

spot_img

Precizare ANAF: Administrațiile fiscale județene nu se desființează. Contribuabilii nu vor fi afectați

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis luni că, în urma reorganizării instituției, administrațiile fiscale județene nu se desființează și nici nu renunță la funcțiile suport pentru contribuabili. Precizarea vine în contextul grevei declanșate de angajații Direcției Generale a Finanțelor Publice Timiș.

”În urma reorganizării ANAF, în contextul regionalizării, administraţiile fiscale judeţene nu se desfiinţează şi nici nu renunţă la funcţiile suport pentru contribuabili, activitatea acestora, în relaţia cu contribuabilii, rămânând neschimbată”, se arată într-un comunicat de presă al ANAF, transmis către Sursa Zilei.

Potrivit reprezentanților Fiscului, atribuţiile direcţiilor generale regionale vor fi de coordonare a administraţiilor fiscale judeţene, preluând doar funcţiile suport necesare desfăşurării activităţii administraţiilor fiscale judeţene.

Acestea din urmă îşi vor desfăşura activitatea în aceleaşi locaţii, relaţia cu contribuabilii rămânând neschimbată.

Restructurarea ANAF reprezintă o precondiţie pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administraţiei fiscale”, proiect pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 de milioane de euro la 8 mai 2013.

”În acest context, în cadrul reorganizării, s-a avut în vedere, implementarea unei noi strategii de resurse umane şi simplificarea procesului decizional. Acest deziderat se va realiza, pe de o parte, prin realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifraudă, inspecţie fiscală, IT, juridic) sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de încărcare şi, pe de altă parte, prin eliberarea din funcţie a celor care nu corespund din punct de vedere profesional şi al integrităţii”, dă asigurări ANAF.

Potrivit reprezentanților instituției, prin reducerea cu până la 30% a funcţiilor de conducere se va accelera procesul decizional şi se vor realiza economii pentru încadrarea în fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal.

Restructurarea ANAF a fost anunțată de fiecare dată la schimbarea Guvernului. Cel mai recent plan de reorganizare a instituției, aflat în curs de implementare, prevede reducerea structurilor teritoriale ale Fiscului, respectiv 8 structuri regionale față de cele 42 existente.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ ce reglementează reorganizarea ANAF se precizează că activitatea la nivel teritorial se reorganizează în 8 direcții generale regionale ale finanțelor publice.

Acestea vor fi instituții publice cu personalitate juridică, ”înființate prin transformarea a 8 direcții generale ale finanțelor publice județene și a municipiul București în care va fi stabilit sediul direcției generale regionale, prin fuziunea prin absorbție a celorlalte direcții generale județene ale finanțelor publice din aria de competență”.

Proiectul mai precizează că, în subordinea direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, vor funcţiona administraţii judeţene ale finanţelor publicesi pot funcţiona servicii fiscale (municipale şi orăşeneşti), precum şi birouri fiscale comunale.

Angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş au intrat luni dimineaţă în grevă spontană de trei ore, protestând împotriva anunţului potrivit căruia sediul regional al instituţiei ar urma să fie la Deva.

Cosmina Croitoru