10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 16:03
No menu items!

Prețul gazelor pentru populație ar putea stagna până în 2016

spot_img

Ministrul pentru energie va face această propunere la Bruxelles

Nicolescu Razvan_SZ

Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, vrea să propună la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.

Departamentul pentru Energie a lansat, luni, o consultare publică referitoare la situația prețului gazelor naturale plătite de populație. Răspunsurile sunt așteptate până la 15 septembrie și, în funcție de rezultatele consultării publice, instituția va propune un set de măsuri.

După cum se poate vedea în analiza noastră, calendarul de liberalizare negociat de domnul Boc a luat-o cu mult înaintea veniturilor populației. Creșterea prețului gazului produs în România prognozată la 1 octombrie a.c. nu va mai avea loc din motive tehnice, însă cred că populația României are nevoie de un repaus mult mai mare, cel puțin până la 1 iulie 2016. Intenționez să negociez acest lucru cu cei de la Bruxelles. Avem argumente în legătură cu nivelul de trai al populației, dar și cu situația din alte state membre ale Uniunii Europene

Răzvan Nicolescu
ministrul energiei

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în fața FMI și a Comisiei Europene, prețul gazelor pentru populație ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Prețul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiași calendar.

Îmi voi folosi toată credibilitatea pe care o am la Bruxelles pentru a impune în România condiții mai bune pentru populație decât cele negociate în 2012. Este absolut nevoie să facem acest lucru pentru că, altfel, prețul gazului produs în România va crește până la 1 iulie 2016 cu peste 40%

Răzvan Nicolescu

Olimpia Diaconiuc