2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 13:25
No menu items!

Prețurile lucrărilor de construcții și cele de vânzare cu amănuntul vor crește în următoarele două luni

spot_img

aglomeratie hipermarket

Prețurile lucrărilor de construcții vor crește moderat în următoarele două luni, însă cele de vânzare cu amănuntul vor înregistra avansuri mai substanțiale, cred managerii societăților comerciale, interogați în cea mai recentă anchetă de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS).

În privința situației economice, ”potrivit opiniilor exprimate în luna martie 2014 de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada martie – mai 2014 o tendinţă de creştere în industria prelucrătoare, construcţii şi în sectorul de comerţ şi creştere moderată în servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural”, arată INS.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare şi anume: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +72%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjuncturale +39%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (solduri conjuncturale +36%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni, iar în ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate. Potrivit estimărilor din luna martie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi.

Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi în industrie. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creşterea moderată a acestora. În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, o creştere.

În construcții, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, scăderea moderată a numărului de salariaţi. Conform estimărilor din luna martie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni. În sectorul de servicii, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi şi a preţurilor.

C.C.