10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 16:52
No menu items!

Prețurile la energie au scumpit toate produsele industriale în februarie

spot_img

Prețurile la energie au scumpit toate produsele industriale în februarie

Prețurile producției industriale din România au crescut, în luna februarie față de prima lună  acestui an, cu 0,3% și cu 5,4% față de aceeași lună a anului trecut. ”Prețurile produselor energetice au fost determinante pentru evoluția lunară a prețurilor producției industriale”, arată Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, în februarie 2013, comparativ cu luna precedentă, prețurilor porducției industriale au crescut la grupa produselor energetice cu 1,6%. Pentru celelalte mari grupe industriale s-au înregistrat scăderi de prețuri, cele mai semnificative fiind la bunurile de capital, la bunurile de folosință îndelungată și la cele de uz curent, dar și la bunurile intermediare.

Față de februarie 2013, prețurile producției industriale au crescut semnificativ la produsele energetice și la bunurile de uz curent, cu 8,4%, respectiv 7,9%. Celelalte mari grupe industriale au marcat creșteri de preț sub nivelul mediu estimat pe total industrie.

Astfel, prețurile bunurilor de capital au crescut cu 3,1%, în timp ce bunurile intermediare și cele de folosință îndelungată au fost tranzacționate la un preț mai mare cu 2,8%, respectiv 2,4%.

În industria alimentară, prețurile au scăzut cu aproape 1% față de prima lună a acestui an, dar au crescut cu 10,4% față de februarie 2012.

Liberealizarea preţurilor la energie va fi efectuată în mai multe tranşe succesive, astfel încât majorarea cumulată să fie de 10%, anul acesta, pentru consumatorii casnici.

Prima majorare pentru consumatorii casnici din 2013 va fi realizata in 1 iulie 2013, când preţul reglementat va fi majorat cu 8%, apoi acesta va creşte cu două procente la 1 octombrie 2013.

Cosmina Croitoru