5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 18:28
No menu items!

Președintele PPE, Wilfried Martens, renunță temporar la funcție din motive de sănătate

spot_img

Președintele PPE, Wilfried Martens, renunță temporar la funcție din motive de sănătate

Liderul Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, a informat Președinția PPE că nu își mai poate îndeplini îndatoririle de președinte al partidului din motive de sănătate și că a decis să delege temporar responsabilitățile sale președintelui care conduce grupul în Parlamentul European, Joseph Daul, informează marți site-ul PPE.

Fost prim-ministru belgian și lider al PPE din 1990, Martens a transmis o scrisoare vineri conducerii partidului pentru a aduce la cunoștință agravarea stării sale de sănătate, care îl va împiedica pentru o perioadă nedeterminată să-și exercite funcțiile de președinte, au declarat agenției EFE surse ale partidului.

Potrivit unor surse ale partidului, politicianul belgian în vârstă de 77 de ani  a fost supus în 1983 unei intervenții chirugicale la inimă, iar în prezent suferă de un cancer la pancreas.

Din 1979, când a devenit prim-ministru al Belgiei, până în 1991, Martens a condus nouă guverne, cu o scurtă pauză de 8 luni în 1981, când a fost înlocuit de Mark Eyskens. Politicianul, care a prezidat partidul în ultimii 23 de ani, este cofondator al PPE din 1976.

Responsabilitatea de a gestiona procesul care va începe în februarie 2014 și în care PPE va trebui să-și aleagă candidatul pentru președinția Comisiei Europene va reveni Președintelui în exercițiu, francezul Joseph Daul.

La alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc între 22 și 25 mai 2014, partidele la nivel european vor trebui să anunțe în prealabil care este candidatul lor pentru a conduce executivul comunitar pentru a europeniza și democratiza Comisia.

C.A.