9.3 C
București
vineri, 29 octombrie 2021 - 0:59

Președintele Italiei A DEMISIONAT

spot_img

Giorgio Napolitano s-a retras de la conducerea Italiei la 89 de ani

giorgio-napolitano

Preşedintele italian Giorgio Napolitano, în vârstă de 89 de ani, a demisionat miercuri, a anunţat Preşedinţia Republicii într-un scurt comunicat de presă. Napolitano “a semnat în această dimineaţă, la ora 10.35 (11.35 ora României) actul de demisie”, anunţă comunicatul.

Scrisoarea de demisie a fost transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, care urmează să convoace adunarea “marilor electori” în termen de 15 zile, preşedintelui Senatului, Pietro Grasso, care va asigura interimatul şi şefului Guvernului, Matteo Renzi.

Ales pentru prima dată în 2006 şi reales în aprilie 2013 în lipsa unui acord în Parlament cu privire la un alt candidat, Napolitano nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a demisiona înainte de încheierea celor şapte ani de mandat, în 2020, din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate.

Cursa pentru găsirea unui succesor al acestuia a fost lansată la jumătatea lui decembrie, atunci când Napolitano a anunţat că intenţionează să nu mai rămână mult timp la conducerea ţării, asigurând că îşi va termina mandatul odată cu încheierea preşedinţiei italiene a UE.

În primele trei tururi de scrutin, un candidat trebuie să întrunească majoritatea de două treimi din totalul de 1.009 “mari electori” – deputaţi, senatori şi 58 de reprezentanţi ai regiunilor – pentru a fi ales, însă la cel de-al patrulea tur de scrutin este necesară majoritatea simplă.

Şeful Guvernului, Matteo Renzi, a promis în repetate rânduri în ultimele săptămâni că va fi ales un candidat în cel de-al patrulea tur de scrutin.